Ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Τρίτη την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (ICR) των ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης S&P, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε B+ από B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β από B-.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του S&P, η σημαντική αύξηση των καταθέσεων, η συνεχιζόμενη εξυγίανση των ισολογισμών και οι νομισματικές εξελίξεις, καθώς και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση TLTRO της ΕΚΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των δεικτών χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον εκτιμούν πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πέσουν κάτω από το 20% έως τα τέλη του 2022.

Προσθέτουν μάλιστα ότι η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής τους βάσης ενώ και οι δυνατότητες των αποτελεσμάτων θέτουν περιορισμούς.

Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι ουσιαστικές εξοικονομήσεις κόστους θα στηρίξουν την κερδοφορία, αλλά μόνο ως ένα βαθμό, τονίζει ο S&P.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook