Αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους, το σχέδιο της κυβέρνησης για αποζημιώσεις και στεγαστική συνδρομή.

Το σχέδιο οικονομικής συνδρομής για τους πυρόπληκτους από τις φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια παρουσίασε η κυβέρνηση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ και τριετή απαλλαγή (2021-2023) από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Την εξειδίκευση των μέτρων αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές και είχε εισηγηθεί νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως έχουν δηλωθεί στο E9. Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% του ακινήτου όπως ορίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ. Οι βοήθειες αυτές είναι ακατάσχετες αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες.

Τι προβλέπεται για τις κατοικίες

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου που επλήγη, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για την οικοσυσκευή.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα θα γίνεται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών.

Πώς θα δοθεί η αποζημίωση για τις ζημιές στα σπίτια:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook