Τα σχέδια της κυβέρνησης για την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος
Σειρά εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΑΝΤ1, στο τραπέζι βρίσκεται η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές, ενώ στα μέτρα που διερευνώνται για τη χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.
Εξετάζεται, επίσης, να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αν και με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε θεαματικά, στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου ενώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας είχε πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ. Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 52 ευρώ ανά τόνο έναντι 22-27 πέρυσι.
Ολες οι Ειδήσεις
- Eurovision – Sing for Greece 2026: Αυτά είναι τα πρώτα επτά τραγούδια που περνάνε στον μεγάλο ελληνικό τελικό – Βίντεο
- Άνετα στον τελικό ο σοβαρός και αποτελεσματικός ΠΑΟΚ
- ΕΡΤnews: «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη – «Μια στιγμή και άλλαξαν όλα – Γιώτα Γκόφα » – Κυριακή 15.02.2026, στις 23:00
- Στην Αγκαλιά του Φάνη: Μιχάλης Ιατρόπουλος και STAN σε μια βραδιά γεμάτη αποκλειστικότητες – Δείτε τρέϊλερ
- Z. Kωνσταντοπούλου: Ντροπιαστική η εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ερντογάν
- Χρήστος Βολικάκης: Από την Ολυμπιακή ποδηλασία στο μεγάλο στόχο του Ironman 2027
- Όλοι Μαζί Μπορούμε: Και φέτος, συνεχίζουμε να πρασινίζουμε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη!
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Έλλειμμα συγκροτημένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook