Η EasyJet  αποκάλυψε ότι έλαβε και απέρριψε πρόταση εξαγοράς,  καθώς ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. λιρών Αγγλίας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αργή ανάκαμψη  από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η οικονομική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι «έλαβε μια προκαταρκτική πρόταση εξαγοράς», αλλά ότι «απορρίφθηκε ομόφωνα» από το διοικητικό της συμβούλιο.

Ο τομέας των αερομεταφορών αντιμετωπίζει την αργή ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών εν μέσω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα, ακόμη και όταν οι οικονομίες έχουν ανακάμψει. Κατά το εξάμηνο έως το τέλος Μαρτίου, η EasyJet σημείωσε ζημίες, προ φόρων, ύψους 701 εκατ. λιρών.

Η EasyJet δήλωσε ότι χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια δυνητικά παρατεταμένη ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2023. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των εσωτερικών πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα του 2019, αν και εξακολουθεί να αναμένει ότι θα μεταφέρει μόνο το 57% του αριθμού των επιβατών του 2019 κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021.

Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Λούτον επέμεινε ότι τα χρήματα θα τής επιτρέψουν να αγοράσει χρονοθυρίδες σε αεροδρόμια που έχουν αδειάσει από άλλες αεροπορικές εταιρείες, ιδίως στη δυτική Ευρώπη.

Οι μετοχές έπεσαν κατά 9% στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 250. Άλλες μετοχές του κλάδου επηρεάστηκαν, με την IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 100 (3,5%), ενώ ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui σημείωσε πτώση 3%.

Η προσφορά εξαγοράς σημαίνει ότι η EasyJet είναι η τελευταία από μια σειρά εταιρειών του FTSE 250 που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος εξαγοράς τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι οι βρετανικές αγορές μετοχών υποτιμούν συστηματικά τις βρετανικές εταιρείες, επιτρέποντας μια σειρά από προσφορές για εταιρείες όπως οι κατασκευαστές αεροδιαστημικής Meggitt και Ultra Electronics.

Η προσφορά απορρίφθηκε γρήγορα. Ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της easyJet, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο δε δίσταξε να απορρίψει την προσφορά, αλλά αρνήθηκε να πει αν αυτή έγινε από αντίπαλη αεροπορική εταιρεία ή από επενδυτές, όπως μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Η πρόταση είχε τη μορφή μιας συναλλαγής με χαμηλό ασφάλιστρο και υψηλούς όρους για όλες τις μετοχές, η οποία, κατά την άποψη του διοικητικού συμβουλίου, υποτιμούσε θεμελιωδώς την εταιρεία», ανέφερε η EasyJet σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. λιρών της αεροπορικής εταιρείας θα συνοδεύεται από μια νέα δανειακή διευκόλυνση ύψους 290 εκατ. λιρών, η οποία θα είναι διαθέσιμη για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

«Η αύξηση κεφαλαίου που ανακοινώθηκε σήμερα όχι μόνο ενισχύει τον ισολογισμό μας, επιτρέποντάς μας να επιταχύνουμε το σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid-19, αλλά θα μας βάλει σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται να προκύψουν καθώς η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία ανακάμπτει από την πανδημία», δήλωσε ο Lundgren.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που η EasyJet απευθύνεται στους μετόχους για να αντλήσει κεφάλαια. Τον περασμένο Ιούνιο, συγκέντρωσε 450 εκατ. λίρες με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης για να ενισχύσει τα ταμειακά της αποθέματα.

The Guardianertnews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook