Mέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου», τόνισε σε συνέντευξή του στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο OPEN ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτημα για το κοινωνικό μέρισμα εξήγησε πως καλύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα έχει σε ένα περίπου μήνα αλλά δεν απέκλεισε τη χορήγηση κάποιας επιπλέον ενίσχυσης. «Για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη 6,1% το 2021 σημείωσε: «Είναι απολύτως ρεαλιστικό, με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον συντηρητικό».

«Χωρίς να ξέρουμε την έκταση ακόμα αλλά φαίνεται ότι είναι παροδική. Κυρίως στα καύσιμα. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό για κάποιους λίγους μήνες ίσως στην ενέργεια όμως και ειδικά στο φυσικό αέριο κρατήσει και κάποιους αρκετούς μήνες του 2022. Αυτό οφείλεται στο ότι φαίνεται ότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ταχύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Να πω λίγο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Και δεν το λέω απλώς λεκτικά. Πρέπει να αποφύγουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες για κάτι που φαίνεται ότι είναι παροδικό. Γιατί αν οι πληθωριστικές προσδοκίες οδηγήσουν σε μονιμότερα χαρακτηριστικά αυξήσεων τιμών αυτό σημαίνει, συγγνώμη που θα μιλήσω και με αυτούς τους όρους, αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και αύξηση του κόστους δανεισμού», εξήγησε.

«Τι κάνουμε στην ενέργεια. Ήδη στην ενέργεια νομοθετήσαμε και επιδοτείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι μικρή η επιδότηση. Για το 70% των νοικοκυριών ανεξάρτητα από τον φορέα με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι υπάρχει επιδότηση 0,03 την κιλοβατώρα. Είναι μείωση 27% του ηλεκτρικού ρεύματος στα Γ1 τιμολόγια που υπήρχαν πέρσι. Και πάνω σε αυτό έρχεται η ΔΕΗ και κάνει μία επιπλέον επιδότηση της τάξεως του 37%. Άρα το 80-85% των ελληνικών νοικοκυριών που έχει κατανάλωση μέχρι 600 κιλοβατώρες νομίζω ότι καλύπτονται», είπε ακόμα και συνέχισε:

«Ερχόμαστε χθες, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προσθέτουμε κάτι που δεν είχαμε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα κάνουμε κάτι σχετικό, δεν θα σας πω αντίστοιχο, για το φυσικό αέριο με ΚΥΑ που θα βγει από τα δύο συναρμόδια υπουργεία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook