Για όσα διάστημα διαρκεί η πανδημία και το lockdown , πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να παγώσουν οριζόντια όλοι πλειστηριασμοί, καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι δυσμενείς.

Η εντολή από  το Μαξίμου να παγώσουν οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες , δεν βρίσκει αρνητικούς τους δανειστές, γεγονός που δίνει μια ανάσα στους πληττόμενους.

Οι τράπεζες ήθελαν να  ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών στις 15 Μαρτίου και να παραμείνουν παγωμένοι μόνο εκείνοι που αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε επαφές με τους δανειστές,  οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να βρήκαν έδαφος για την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών, κάτι που ευνοεί το υπουργείο Οικονομικών,στη γραμμή του για το, έστω, προσωρινό πάγωμα των πλειστηριασμών.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ότι είναι και άκομψο και σε κάποιες περιπτώσεις και άδικο, την ώρα που η χώρα ταλανίζεται από τον κορωνοϊό, να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Έτσι φαίνεται να μένουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί από την πλευρά των τραπεζών να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου μήνα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,  για βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σχεδόν 2.000 ακίνητα, θα μπορούσαν να εκ πλειστηριαστούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα.

Το θέμα βέβαια είναι ανοιχτό και οι δανειστής έδωσαν χρόνο να το δούν σε επόμενη φάση, όταν ο κίνδυνος της πανδημίας, αρχίσει να καταλαγιάζει.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν πάντως τα όσα προβλέπονται για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, που για τις επιχειρήσεις η νέα ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η Μαρτίου και για τα φυσικά πρόσωπα η 1η Ιουνίου, αλλά δεν αποκλείεται και νέα παράταση.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook