ΙΕΛΚΑ – Πιο ακριβό κατά 5% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο κατά 5% είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η έρευνα αφορά σε 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και η μελέτη του ΙΕΛΚΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021.
Όπως προκύπτει, οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ το 2021 είναι αυξημένες κατά 5% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2020, ενώ είναι αυξημένες κατά 1% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε το 2015.
Το τυπικό καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020.
Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερα από το Πάσχα και μετά με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε.
Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της τομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35-38% της αξίας τους.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Το βίντεο από την Κοινωνία Ώρα MEGA:
Ολες οι Ειδήσεις
- Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένουν (βίντεο)
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του», είπε στην απολογία της
- Tατιάνα Στεφανίδου: Οι φωτογραφίες στο σκάφος με μαύρο μπικίνι και κορμί που «ζαλίζει»
- Ιωάννα Τούνη: «Έδιωξα από κοντά μου τους τοξικούς ανθρώπους»
- Υπό έλεγχο η φωτιά στο Αλιβέρι: Συνελήφθη 60χρονος ως υπαίτιος – Απειλήθηκαν σπίτια – Κάηκε ολοσχερώς επιχείρηση (βίντεο)
- Δράμα: Αγωνία για 18χρονο που ανασύρθηκε από πισίνα χωρίς τις αισθήσεις του και επανήλθε με ΚΑΡΠΑ – «Τον έβγαλαν μωβ από το νερό»
- Στην Αθήνα ο Μάικλ Τζόρνταν: Το δείπνο προς τιμήν του στο Καβούρι – Αποθέωσε την Ελλάδα – Βίντεο
- Καίτη Γαρμπή: : «Θα φάνε μια μήνυση που θα ‘ναι όλη δική τους», λέει για ψεύτικο βίντεο που δημιουργήθηκε από AI
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook