Διαβεβαίωση Χρήστου Σταικούρα ότι ισχύουν όλες οι φορολογικές και μισθολογικές δεσμεύσεις. Μάχη για Αμυντικές δαπάνες και ρεύμα στην Ευρώπη.

Σε έξη μέτωπα θα δοθεί η μεγάλη μάχη της οικονομίας , ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει, ότι «αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν».

Όπως διευκρίνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας οι υποσχέσεις της κυβέρνησης που έχουν αναγγελθεί και δεν θα αλλάξουν είναι για «ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις και κατώτατος και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι γενναία και ρεαλιστική».

Να δούμε όμως τις εξελίξεις που έρχονται. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τα θέματα που έχουν τεθεί :

Α) Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείματα του μέλλοντος.

Β) Τη δημιουργία ταμείου στην Ευρώπη που θα αξιοποιεί τους ρύπους και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη μέλη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο για να μπορέσουμε να έχουμε την αναγκαία ρευστότητα και τον δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Γ) Θα νομοθετηθεί σε λίγες ημέρες ο νέος χαμηλότερος μόνιμος ΕΝΦΙΑ.

Δ) Παραμένει η δέσμευση για μείωση της ανεργίας και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι γενναία και ρεαλιστική.

Ε) Θα συνεχιστεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί μεγαλύτερη ενίσχυση για να επιδοτηθεί ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Σταικούρα «Δεν μπορούμε να το καλύψουμε όλο. Καμία χώρα δε μπορεί μόνη της να καλύψει αυτή την τεράστια αύξηση του κόστους», επεσήμανε. Η βούληση της κυβέρνησης, είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να αποφασίσει για μια ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».

ΣΤ) Αναφορικά με τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην κυβέρνηση τονίζουν μέσω Σταικούρα: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκταση του πολέμου στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.»

Ζ) Για το Φυσικό Αέριο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η αίσθηση ήταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Δύο εβδομάδες μετά η εκτίμηση είναι ότι περίπου οι σημερινές τιμές θα παραμείνουν για όλο το 2022.

Η) Για τον πληθωρισμό, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5% από 3,4% για το 2022.«Η χώρα μας θα έχει και πάλι ισχυρή ανάπτυξη, αλλά αν υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις θα επηρεαστεί και η Ελλάδα», λέει ο κ Σταικούρας.

Θ) Τέλος για το κόστος της αβεβαιότητας που αυξάνει το κόστος δανεισμού οι εξελιξεις θα φανούν σύντομα…

Ο πόλεμος τα άλλαξε όλα….

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook