Η πίεση για επίτευξη εσόδων οδηγεί σε λάθη φορολογικών ελέγχων
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
Μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία βιώνουν εκατοντάδες φορολογουμένοι τα τελευταία χρόνια αφού οι -συνήθως μεγάλες- καταθέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς επιφέρουν ελέγχους, συχνά πρόχειρους και οι Αρχές ατεκμηρίωτα επιβάλουν υπέρογκα πρόστιμα ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το θέμα φτάνει στην ποινική δικαιοσύνη για –δήθεν– απόκρυψη μεγάλων εισοδημάτων και φορολογικών παραβάσεων.
Η πίεση για επίτευξη υψηλών στόχων εσόδων αλλά και η ελλιπής κατάρτιση των εφοριακών έχουν οδηγήσει σε “αλαλούμ” και η Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών (ΔΕΔ) γίνεται δέκτης καθημερινά προσφυγών τις οποίες συχνά κερδίζουν οι φορολογούμενοι.
Το θέμα ανεδείχθη και από τις οικονομικές σελίδες της Κυριακάτικης Καθημερινής, στο σχετικό δημοσίευμα της οποίας αναφέρονται και τραγελαφικές περιπτώσεις όπως αυτή με “άτυπη δωρεά” συζύγου -κατοίκου εξωτερικού- που φορολογήθηκε με υπέρογκα πρόστιμα για τα εμβάσματα προς την σύζυγο του!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, πολλά άλλα αντίστοιχα ευτράπελα έχουν ταλαιπωρήσει φορολογούμενους ακόμα και με ταλαιπωρία ανακρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες οι υπηρεσίες των ΔΟΥ αποστέλλουν περιπτώσεις στις οποίες έχει διενεργηθεί πρόχειρος και μη εμπεριστατωμένος έλεγχος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταλαιπωρία μεγάλου δικηγόρου της Θεσσαλονίκης που …”κατηγορείται” για λήψη εμβασμάτων από πελάτες του από την Ευρώπη, τα οποία είχαν σκοπό ακόμα και την αύξηση κεφαλαίου σε Ελληνικές εταιρείες (των πελατών του), όπου και τελικά κατέληξαν!
Άλλη περίπτωση αφορά μικρή ναυτιλιακή εταιρεία στη Βάρη, που ταλαιπωρείται μέτοχος της για εμβάσματα που έλαβε για τις επισκευές στο πλοίο τους, αν και όλα τα σχετικά ποσά είναι αφορολόγητα λόγω της υφής της επιχείρησης. Ηδη πάνω από το 40%, των περίπου 2.000 προσφυγών, έχουν δικαιώσει τους φορολογούμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις που εκκρεμούν στην δικαιοσύνη οι δικογραφίες είναι πλήρως ατεκμηρίωτες από πλευράς φορολογικών αρχών, ενώ οι φορολογούμενοι αναγκάζονται να αφιερώνουν άπειρο χρόνο και εργατοώρες ερευνώντας τα προ πέντε (5) και άνω ετών, τουλάχιστον, αρχεία τους και τα αρχεία πελατών τους, προκειμένου να αποδείξουν την πραγματική πορεία των ελεγχόμενων εμβασμάτων, ενώ οι Τράπεζες ουδεμία ταχύτητα και προθυμία επιδεικνύουν να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα των φορολογούμενων -εν τω μεταξύ, οι προθεσμίες των αρχών εκπνέουν– όπως έχει ήδη συμβεί σε φορολογούμενο – ελεγχόμενο από το έτος 2020, στον οποίο η Τράπεζα δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα αποστείλει το σύνολο των κινήσεων των λογαριασμών του, που ο ίδιος, άμεσα, ζήτησε!
Ολες οι Ειδήσεις
- Βίκυ Καγιά: Οι πόζες με μπικίνι πάνω σε σκάφος και οι βουτιές στη θάλασσα
- Κυψέλη: Συνελήφθη 26χρονος Αφγανός για τη δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας που βρέθηκε σε βαλίτσα
- Σύγκρουση ελικοπτέρων στη φωτιά στη Ψάθα: Δύο νεκροί, ένας Έλληνας και ένας Δανός – Σώοι οι χειριστές του δεύτερου ελικοπτέρου – Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής (βίντεο)
- Σύγκρουση ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στη φωτιά της Ψάθας: Στο 251 μεταφέρονται οι δύο διασωθέντες από το ένα πλήρωμα, χωρίς τις αισθήσεις τους οι χειριστές από το δεύτερο – Βίντεο – ντοκουμέντο
- Ιωάννα Τούνη: Έτοιμη να γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix! Επική ανάρτηση στο TikTok
- Σταύρος Φλώρος: Η βόλτα στο Μοναστηράκι με πρώην παίκτες του Survivor – Βίντεο
- Φωτιά σε Αττική και Βοιωτία: Πάνω από 100.000 τα καμένα στρέμματα από τη mega fire
- Eπίσκεψη Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook