Αυτή την εβδομάδα, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη από τις δέκα δόσεις να καταβάλλεται στα τέλη του Μαίου.

Οι ιδιοκτήτες με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ενημερωθούν για τις αξίες των ακινήτων τους με βάση τις αλλαγές, που έρχονται ως συνέπεια της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα καταβάλουν μειωμένο φόρο έως και 40%, 900.000 θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο φόρος που θα εισπραχθεί υπολογίζεται σε 2,23 δισ. ευρώ.

Το Bigpost  απαντά στο «Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ 2022»

1.Εφάπαξ πληρωμή και με πιστωτικές κάρτες, μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις μέσω Τραπέζης και μέσω του internet και mobile banking των τραπεζών.

2. Στις κανονικές δόσεις 10 τον αριθμό μέσω εφορίας .Αυτό γίνεται ως εξης:

Α) Με την Ταυτότητα Βεβαιωμένης Οφειλής (ΤΟ) σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Απαιτούνται περίπου δυο (2) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία πληρωμής για την ενημέρωση της εικόνας των οφειλών σας. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να εμφανίζονται ως ανείσπρακτες όσες οφειλές έχετε πρόσφατα πληρώσει.

Β)Με κάρτα πληρωμών χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κάρτας σας.

Γ) Μέσω IRIS online payments με απευθείας σύνδεση με τον λογαριασμό σας.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ

Δείτε!
1. Με ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ/τ.μ. θα επιβαρυνθούν με φόρο 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι.

2. Με ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 501 έως 750 ευρώ/τ.μ. αντί για 2,8 ευρώ/τ.μ. που ίσχυε πέρυσι, θα επιβαρυνθούν εφέτος με 2 ευρώ.

3. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές με τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ/τ.μ. θα πληρώσουν 10 λεπτά λιγότερο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ουσιαστικές μειώσεις θα γίνουν σε ακίνητα που επιβαρύνονται με υψηλότερες τιμές ζώνης.

4. Ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 2,8 ευρώ ανά τ.μ. από 3,7 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι, ενώ όσοι βρίσκονται σε τιμές ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ/ τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ/τ.μ. αντί για 4,5 και 6 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα πέρυσι.

5. Αύξηση στον βασικό φόρο ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν για όσους έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές, δηλαδή σε εκείνες πάνω από 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

6. Τέλος ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Δηλαδή μπαίνει επιπλέον φόρος επι του κύριου φόρου ξεχωριστά στην αξία κάθε ακινήτου, αν είναι πάνω από 400.000 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook