Εξοικονόμηση ενέργειας: Bonus σε δημόσιο και ιδιώτες που θα κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Κίνητρα προς τους ιδιώτες και το Δημόσιο για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 - 27 βαθμούς, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για ενεργειακή οικονομία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το λεγόμενο σχέδιο «θερμοστάτης», που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.
«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το ertnews.gr σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus.
Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Το υπουργείο, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η πλατφόρμα, που θα ανοίξει στις 14 Ιουνίου, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.
Ολες οι Ειδήσεις
- «Έχω δεχθεί απειλές κατά της ζωής μου», καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού – Τι κατέθεσε στο ελληνικό FBI (βίντεο)
- Παρασκευή Κερασιώτη: Έγκυος στο πρώτο της παιδί η πρώην παίκτρια του GNTM
- MAD VMA 2025: Καταχειροκροτήθηκε η Κλαυδία με τη… διαφορετική «Αστερομάτα» – Βίντεο
- Στέφανος Τσιτσιπάς – Λουτσιάνο Ντάρτερι 2-1: Nίκη – θρίλερ για τον Έλληνα τενίστα στο τουρνουά του Χάλε (βίντεο)
- Μητσοτάκης στην ΠΕ της ΝΔ: Mε σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» πάμε για την τρίτη τετραετία – Ο Κ. Σκρέκας νέος γραμματέας
- Άρτα: Σπαραγμός στην κηδεία του 14χρονου που πνίγηκε στον Άραχθο – “Ψηλά το κεφάλι” φώναζε ο πατέρας του (βίντεο)
- Σε ζωντανή μετάδοση ο βομβαρδισμός στην κρατική τηλεόραση του Ιράν – Βίντεο με την παρουσιάστρια να αποχωρεί
- ACTION 24: Ο Γιάννης Σμαραγδής καλεσμένος απόψε στο «ΕQ»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook