Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας θα δημιουργήσει ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης .Άμεσος στόχος η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% και 30% μεσοπρόθεσμα.

Τα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης, είπε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

«Με μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», ήταν η αναφορά που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτηρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Σκυλακάκης: Στόχος η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους προχωράμε στη θέσπιση νέων μέτρων είναι αυτονόητοι.

«Προτεραιότητά μας είναι η βοήθεια στα νοικοκυριά που πλήττονται. Προτείνουμε ουσιαστικές εξοικονομήσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους», συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης. Στην πορεία θα παρακολουθούμε και τις καταναλώσεις».

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά.

Στόχος εξοικονόμησης της ενέργειας της τάξης του 10%. Κάθε φορέας, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Για τους ΟΤΑ, δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη.

Επιλέξαμε για αρχή μια σειρά από απλές και προσιτές δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους μας, τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου παίρνοντας τον λόγο και παρουσιάζοντας μια σειρά από μέτρα για τους δημόσιους φορείς:

Οι δημόσιοι φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο για τα κτήριά τους στη σχετική πλατφόρμα. Προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί.

Συντήρηση καυστήρων και μονάδων κλιματισμού στα κτήρια αυτά. Όσοι εργάζονται στα κτήρια αυτά να φροντίζουν να μην γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας

Απενεργοποίηση ψύξης θέρμανσης σε χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Να οριστεί ένας υπάλληλος που θα είναι υπεύθυνος να κλείνεις όλες τις συσκευές όταν φύγει και ο τελευταίος υπάλληλος.

Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης για τον περιορισμό της υπερβολικής ζέστης

Ουσιαστικά προβάλουμε στον χώρο εργασίας μας συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στο σπίτι μας

Δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook