Λάδι στη φωτιά έριξε το πόρισμα που κατέθεσε ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του. «Γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί» τόνισε. «Δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα. Τα υπερκέρδη λοιπόν των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ.

έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχε τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας».

«Κακόγουστο αστείο» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την «εκ των υστέρων φορολόγηση» των υπερκερδών. «Είναι λιγότερα από 300 εκατ., από τα οποία στη ΔΕΗ αντιστοιχούν τα 200 εκατ., αλλά για να μην ταραχτούν τα funds, οι μέτοχοι και η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, την ίδια ώρα ο κ. Σκρέκας της επιστρέφει άλλα 300 εκατ. από τους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ των τιμολογίων» συνέχισε. «Αυτές είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη. Για την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων “απάτη pass” 30 και 50 ευρώ, για λογαριασμούς που ξεπερνούν το μισθό ή τη σύνταξη.»

Ποια μεθοδολογία;

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει το παιχνίδι του λαϊκισμού και του φθηνού εντυπωσιασμού κάνοντας την δική του αριθμητική.

«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Αντί για τα Tsipronomics ας μας απαντήσει ποια μεθοδολογία εφάρμοσε στον υπολογισμό των προς φορολόγηση υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας, ώστε να καταλήξει σε αυτά τα ποσά. Επίσης, αν μπορεί, ας μας πει ποια είναι, κατ’ αυτόν, τα υπερέσοδα κάθε εταιρείας και ποιο φόρο ο ίδιος προτείνει και σε ποιες εταιρείες. Αναλυτικά και τεκμηριωμένα. Τέλος, μήπως ζητά να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τη ΔΕΗ σε αγρότες, μικροεπιχειρηματίες και ευάλωτα στρώματα; Η Κυβέρνηση φορολογεί τα πραγματικά υπερέσοδα, με συντελεστή 90%, και δίνει τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση των καταναλωτών.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook