Σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων έχουν μεταφερθεί οι 38 άνθρωποι που για τουλάχιστον επτά ημέρες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε τουρκική νησίδα στον Έβρο.

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκμεταλλεύεται το δράμα των προσφύγων. Οι 38 πρόσφυγες, ανάμεσά τους μία έγκυος και 7 παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα της τουρκικής επικράτειας τουλάχιστον μία εβδομάδα, πέρασαν τα σύνορα δια της βίας.

«Σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Νεκρή 5χρονη

Οι 35 Σύριοι και τρεις Παλαιστίνιοι, όπως φαίνεται και σε βίντεο, μετακινήθηκαν με βάρκα την οποία εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές από drone χθες στις 17.15 το απόγευμα.

Στο συγκεκριμένο σημείο η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Όλοι μεταφέρθηκαν στον Κέντρο Φιλοξενίας στον Έβρο, ενώ η έγκυος μεταφέρθηκε προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο στον Διδυμότειχο.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο που έλεγαν πως στη νησίδα ένα 5χρονο κορίτσι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, δεν ήταν παραπληροφόρηση.

«Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί 5 ετών, έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του», συμπλήρωσε ο Νότης Μηταράκης.

«Πυρά» & ερωτήματα

Οι πρόσφυγες είπαν στις ελληνικές Αρχές ότι η μετακίνησή τους στην Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, ενώ η υπόθεση προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

«Η Ελληνική Αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους της τελευταίες ημέρες», σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Μπροστά στα αδιέξοδά τους, πουλάνε συνωμοσίες για εσωτερικούς εχθρούς. Δεν αργεί η στιγμή που μέσα από μια δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση οι πολίτες θα κάνουν παρελθόν το καθεστώς απανθρωπιάς του κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ευθύνη της κυβέρνησης για αυτές τις τραγωδίες είναι τεράστιες», λέει το ΚΚΕ.

«Η ΝΔ είναι ανίκανη να προστατεύσει τα σύνορά μας», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

«Η κατάληξη αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας «ντύθηκε» με επίσημε ανακοινώσεις ‘διάσωσης’», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη πίεση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2022 αυξήθηκε κατά 113,1%.
Το πρώτο επτάμηνο του 2022, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε 386 συλλήψεις διακινητών, από τις οποίες οι 312 ήταν στον Έβρο.
Το αντίστοιχο διάστημα, οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών ανήλθαν σε 7.484, από τις οποίες οι 3.554 ήταν στον Έβρο.

Δείτε το βίντεο από το ρεπορτάζ του MEGA

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook