Σήμερα το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, του Νίκου Ανδρουλάκη του Θανάση Κουκάκη και του ΚΚΕ.

Για να προχωρήσει η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους, κάτι που αναμένεται να γίνει αφού στηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με θέμα: «Εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Την χρονική διεύρυνση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2016 προκειμένου να ερευνηθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ προανήγγειλε ο Χάρης Καστανίδης «ανοίγοντας» στην σχετική συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε αρχικά πως η εξεταστική δεν διερευνά περιόδους αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις για να προσθέσει «η εξεταστική θα ερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, άλλων προσώπων ενδεχομένως της ίδιας περιόδου αλλά και την υπόθεση του ΚΚΕ». Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης υποστήριξε ότι αν κατά την πορεία των εργασιών προκύψουν επιπρόσθετα στοιχεία θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου.

Καστανίδης: Να διερευνηθεί η υπόθεση του ΚΚΕ το 2016

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα προηγηθέντα γεγονότα, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για “κολοσσιαία ερωτήματα” που πρέπει να εξεταστούν:

Σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε για τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Καστανίδης ρώτησε εάν όντως επρόκειτο για νόμιμη επισύνδεση καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι βουλευτές δεν περιορίζονται καθ οιονδήποτε τρόπο, ότι για οποιαδήποτε παράνομη πράξη απαιτείται άδεια του σώματος, πλην αυτόφωρου κακουργήματος. “Εγνώριζε η ΕΥΠ” ότι πρόκειται για αυτόφωρο; Να ειπωθεί” είπε ο κ. Καστανίδης.

Αναφορικά με τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται ούτε πρέπει να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται, ο κ. Καστανίδης αναρωτήθηκε γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε τον επικεφαλής της ΕΥΠ εάν έκανε καλώς τη δουλειά του;

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη σε ραδιοσταθμό ότι ουδείς γνωρίζει το λόγο παρακολούθησης, ο κ. Καστανίδης ρώτησε, γιατί τότε η κυβέρνηση καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσουν; Εάν, επίσης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν το λόγο της παρακολούθησης, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο ότι η εξεταστική επιτροπή, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία είπε ο κ. Καστανίδης και τόνισε: Όταν τελείται θεσμική εκτροπή, ουδείς έχει το δικαίωμα, ούτε η πλειοψηφία, να μη συμπράξει με την αντιπολίτευση ώστε να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια πράγματα.

Πέραν της νόμιμης επισύνδεσης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει το θέμα το λογισμικού υποκλοπών Predator, με το οποίο επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη και ειδικότερα για το ποιοι σχετίζονται με αυτό, ποιο είναι το πελατολόγιο κλπ. Όπως είπε, υπάρχουν δημοσιεύματα για αυξημένη χρήση του και θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις ιδιωτών που το κατέχουν με την ΕΥΠ. Μήπως η υπηρεσία, σε ένα είδος outsourcing, έχουν αναθέσει σε ιδιώτες να κάνουν δουλειά για λογαριασμό της; Όλα αυτά να διερευνηθούν είπε ο κ. Καστανίδης.

Το επόμενο ερώτημα που έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είναι ποιοι άλλοι ενδεχομένως, παρακολουθούνται; Δημοσιογράφοι και πολιτικοί; Όπως σημείωσε, έχει προηγηθεί ο δημοσιογράφος Κουκάκης: Αρχικώς υφίσταται τη νόμιμη επισύνδεση, και ακολουθεί η μόλυνση του κινητού του με τον ίδιο μολυσμένο σύνδεσμο.. Τι συμβαίνει, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα; Παράλληλα, ο κ, Καστανίδης είπε ότι πρέπει επίσης να διερευνηθεί το θέμα που θέτει το ΚΚΕ, για παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου, παρατηρώντας ότι υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου της ΑΔΑΕ ότι θα συντάξει πόρισμα διότι ελέγχει την υπόθεση.

Τέλος, για τη θέση της συμπολίτευσης ότι πρέπει να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις σε βάθος χρόνου.. και στις αναφορές για υποθέσεις Κοτζιά, Βαλαβάνη και Βαρουφάκη, ο κ. Καστανίδης είπε ότι όλοι αυτοί απάντησαν ότι δεν παρακολουθούνταν. Ασφαλώς να διερευνούν, όταν υπάρχουν στοιχεία: “Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ” είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Παρών θα δηλώσει η κυβερνητική πλειοψηφία 

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής Δημήτρης Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία θα δηλώσει «παρών» στην σχετική ψηφοφορία για την σύσταση εξεταστικής.

«Θεωρούμε χρήσιμο να υπάρξει επέκταση στο παρελθόν όχι για συμψηφισμούς ή για να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Καιρίδης για να προσθέσει ότι «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα βάναυσης παραβίασης της ιδιωτικότητάς του».

Στηρίζει η αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου παρά το παρόν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εξεταστική επιτροπή θα συσταθεί αφού απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι βουλευτών.
Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία.

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ακροαστεί τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, τον διάδοχό του Θ. Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χ. Ράμμο κ.α.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook