Με έμφαση στην οικονομία και την ενεργειακή κρίση τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μείζον θέμα κυβερνητικής σταθερότητας και της ανάγκης μιας ισχυρής κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η κοινωνία το επόμενο διάστημα.

Με το σύνθημα «Συνέπεια – συνέχεια – σταθερότητα», που θα έχει πίσω του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο, θα αναπτύξει όσα έχει υλοποιήσει η κυβέρνησή του, μέχρι στιγμής, αλλά και το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει μία σειρά μέτρων στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να κλείσει εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και να δώσει «καθαρές απαντήσεις» – όπως είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – για το αν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που ο ίδιος έφερε το 2019 λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός , όπως έχει γράψει το bigpost είναι :

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης σε όλους ! Σκληρός φόρος …Έχει ποσοστό από 2,2% έως και 10% και έμπαινε σε εισοδήματα άνω των 12.000 Ε Ωφελούνται 3.000.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό Τομέα και 1.000.000 συνταξιούχοι.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751. Από την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι 751 ευρώ. Αφορά 650.000 εργαζόμενους. Ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα 14 μισθοί θα έχουν μηνιαία αύξηση 37 ευρώ δηλαδή 518 Ε . Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει 23 επιδόματα Επίσης το επίδομα ανεργίας από τα 407,25 ευρώ πάει στα 461,82 ευρώ
Αύξηση άνω του 6,5% σε 1.600.000 συνταξιούχους. Θα αυξηθεί σε όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Πάνω από 500.000 θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά.
Αύξηση άνω των 30 ετών. Αφορά 280.000 παλαιούς συνταξιούχους με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης. Θα τους δοθεί η 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού
Στήριξη Στέγης. Το πρόγραμμα εμπεριέχει άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου σε όσους λαμβάνουν το ΚΕΑ και νέα ζευγάρια. Δημιουργείται βάση δεδομένων ακινήτων που θα παραχωρηθούν σε νέους εργαζομένους και ανέργους με χαμηλό ενοίκιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Μείωση εισφορών. Έρχεται νέα μείωση εισφορών κατά 0,60% το 2023. Σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, όπου η κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, φεύγει.
Επιδόματα. Επιδοτούνται πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα ενοίκιο, επιταγή ακρίβειας.

– «Μόνιμη» επιδότηση ρεύματος: Βέβαιο θεωρείται ότι το κράτος θα συνεχίσει -έως και το 2023 ακόμα- να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος, απορροφώντας έως και 90% των αυξήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όχι όμως κάθε δαπάνη κατανάλωσης, αλλά θα μπουν νέοι όροι και κανόνες.

– Αυξημένο επίδομα θέρμανσης: Βέβαιος θεωρείται και ο διπλασιασμός του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών, ώστε να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα καύσιμα και τις πηγές θέρμανσης -ιδίως στο φυσικό αέριο όμως.

– Επίδομα φυσικού αερίου: Αναζητείται «έξτρα» κονδύλι από τον προϋπολογισμό, για να καλύψει κατά ένα μέρος -έστω και μικρό- τις εξωφρενικές ανατιμήσεις κατά 1.000% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

– Υγρά καύσιμα: Νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο Fuel pass 3, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει 20% εν σχέσει με τρεις μήνες, αλλά και διότι με το ρεύμα σχεδόν εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα περιθώρια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook