Την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που εξήγγειλε χτές, ύψους 5,5 δισ αλλά και απαντήσεις σε όλα τα καυτά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Στην ερώτηση ότι βουλευτές της ΝΔ σας ζητούν να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Θα το κάνετε;

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη :

“Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και να αλλάξω τον πήχη της αυτοδυναμίας για να κερδίσω τις εκλογές. Εκτός από μία περίπτωση: Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία “βόμβα” για την πολιτική σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο”.

Δείτε live: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ερώτηση : Ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη;

“Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές υπηρεσίες μας φύλλο και φτερό. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης κατανοώ τον θυμό και την οργή του. Έχει πάντα την δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και στο πλαίσιο του νόμου να λάβει τις απαντήσεις που μπορεί να του δώσει”.

Ερώτηση : Είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί; Εσείς πώς θα αντιδρούσατε; Η υπόθεση έχει γίνει τορπίλη με το ΠΑΣΟΚ;

“Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από μία διαδικασία εν δυνάμει παρακολούθησης. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς… Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη. Περίμενα περισσότερη πολιτική ευαισθησία.
Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Του το ζήτησα δύο φορές. Αλλά το απέφυγε επιμελώς. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε, ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. Η γραμμή ρήξης ήταν προαποαποφασισμένη”.

Ερώτηση : Σε αυτές τις εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιο κόμμα, αν δεν έχετε αυτοδυναμία; Κι αν όχι, θα πάτε σε τρίτες εκλογές; Τι εννοούσατε για τη “συμφορά” που είπατε χθες;

“Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής… Υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα”.

Ερώτηση : Φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας;

Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις στην απόλυτη διαστρέβλωση, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που προκαλεί την ένταση. Δεν είμαι αυτός που είπε “Ερντογάν γιο” ως προς την επικοινωνία μεταξύ δύο αρχηγών κρατών. Τα έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Θα υπάρχουν ευκαιρίες. Ακόμα και στο φορουμ της Πράγας, θα ήμουν ανοιχτός”.

Ερώτηση : Σας ανησυχεί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και κοινωνικά ώστε να χρειαστούμε και εφεδρείες;

“Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, για να δίνουμε κίνητρο στους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη.
Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου και να μπορούν νοικοκυριά να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Επίσης, θα υπάρχει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική”.

Ερώτηση : Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία…

“Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, για να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016. Είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εκλογές. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θέλει άλλο πρωθυπουργό, αλλά θα του πω ότι αυτό το επιλέγει μόνο ένας: ο ελληνικός λαός”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook