Όλα έγιναν στο δείπνο των ηγετών στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα με την ατμόσφαιρα να είναι ιδαίτερα ηλεκτρισμένη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί και ανεβάζει την ένταση. Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που του ζήτησε να σταματήσει την ακραία ρητορική και να προσέλθει σε διάλογο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε την Ελλάδα λέγοντας ότι “Κάποιοι σύμμαχοι επιλέγουν να αυξάνουν την ένταση και τις προκλήσεις. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία προστατεύει τα συμφέροντα της. Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν γείτονα μας. Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου”,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Η συνάντηση με το Νίκο Αναστασιάδη

Nωρίτερα στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε τυχαία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην ΕΡΤ πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο την επιθυμία του για λύση του Κυπριακού και πρωτίστως την ανάγκη οι δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.
«Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, να αρχίσουν ξανά οι επαφές, οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης, με τον Ερντογάν να απαντά ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη, αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Παρών στην σύντομη συνομιλία ήταν και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όπως φαίνεται οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν και χειραψία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook