Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες, είπε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Νέες απειλές για τα νησιά εξαπολύει η Άγκυρα επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης από την ελληνική πλευρά.

Την σκυτάλη πήρε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Ο Καλίν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber δήλωσε: «Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων.

Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος.

Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ».

Ο Καλίν είπε: «Χθες το είπα και στην συνομιλία μου με τον Σάλιβαν, τον σύμβούλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. Του είπα ‘τα οπλικά συστήματα που τους παραχωρείτε τα μεταφέρουν στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Το έχετε αντιληφθεί αυτό;. To είχα πει και στην τετ α τετ συνάντηση μας στην Κωνσταντινούπολη. Προειδοποιήστε τους Έλληνες μην σας χρησιμοποιήσουν’.

» Εκείνος μου είπε πως θα κάνουν κάποια βήματα, δεν παίρνουν το μέρος κανενός, δεν είναι υπέρ της έντασης. Τότε του είπα ‘μην επιτρέπετε τους Έλληνες να σας χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο’.

» H πηγή της έντασης είναι η Ελλάδα. Και πάλι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει βήματα για να μειωθεί η ένταση. Για παράδειγμα ας ξεκινήσουν αποσύροντας τα όπλα, οπλικά συστήματα, στρατιωτικές δυνάμεις, αστυνομικές δυνάμεις, από τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Δεν έχει σημασία αν είναι αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά συστήματα».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε νέες απειλές σε βάρος των ελληνικών νησιών, ενώ μίλησε και με υποτιμητική γλώσσα τόσο για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, όσο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τσελίκ δήλωσε πως «ο Μητσοτάκης και ο Φλώρος είναι σαν νομάρχες ξένων χωρών» και πως «η ελληνική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την παρουσία ξένων δυνάμεων».
«Το ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο επιτελάρχη, κάνει τέτοιες παιδαριώδεις δηλώσεις και μιλά με εφηβική ψυχολογία θα πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα. Η στρατιωτικοποίηση των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών είναι αντίθετος με τις συνθήκες. Εδώ, η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook