«Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σε δηλώσεις του από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας, που έφτασε το πρωί με τρένο στο Κίεβο συναντήθηκε με τον ον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε πως εξέτασαν όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα στην τουρκική επιθετικότητα επισήμανε ότι κατά τις συναντήσεις είχε την ευκαιρία να αναδείξει το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. «Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», όπως υπογράμμισε.


Ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί και σε καταφύγιο μαζί με τον Ουκρανό ομόλογο του αναφέρθηκε και στο σύνθημα της ελληνικής επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος» που είπε ο Ντιμίτρο Κουλέμπα σημειώνοντας ότι, ότι «η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε».

Η δήλωση Δένδια μετά το τέλος των επαφών του στο Κίεβο:

Νομίζω ότι μόλις ολοκληρώθηκε μία σημαντική επίσκεψη σήμερα, εδώ στο Κίεβο.

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba, καθώς και τον Πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelenskyy.

Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Dmytro Kuleba κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε.

Δένδιας: Στην Ουκρανία συντελούνται εγκλήματα πολέμου

Σε καταφύγιο του Κιέβου συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς ενώ βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο ανδρών ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες. Αμέσως κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο όπου και συνέχισαν τη συζήτησή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου μέσα από το καταφύγιο.
«Η πόλη και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων.Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση και το γενναίου ουκρανικού λαού. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το ιερό ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη είναι μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών επιθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτές οι απώλειες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς λίστας τυφλών επιθέσεων εναντίον πολιτών που εξαπολύθηκαν από το ρωσικό στρατό. Η Ελλάδα είναι βαθιά δεσμευμένη στην καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Έχω στείλει γράμμα στο Δικαστήριο και το έχω επισκεφτεί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη. Υποστηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση στάτους υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που θέλουν να στείλουν βοήθεια. Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στην ανάγκη χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο»

Τι είπε για την Τουρκία 

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά που δείχνει: «Οι Έλληνες έχουν επίσης έναν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Ένας γείτονας που παράνομα ισχυρίζεται ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό του. Ένας γείτονας που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ. Ένας γείτονας που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook