«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο είχε κύριο θέμα την ενέργεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των «27» στο θέμα της ενέργειας και του πλαφόν στο φυσικό αέριο, με την υποχώρηση ουσιαστικά της Γερμανίας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος των εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποκομίζοντας κέρδη από τη σχέση της με τη Μόσχα, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και ειδικότερα τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, απαιτώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, να κάνουν το ίδιο για την Ελλάδα και οι άλλες χώρες.


«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, είχαμε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Κίνας και ολοκληρώσαμε με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Για νέα μέτρα στήριξης: Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες

«Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες και σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης. «Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Για την Τουρκία και αν έχει αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν αναμένονται κυρώσεις και αν ανησυχεί από την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου είπε: Υπάρχει ενόχληση γιατί μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις και μάλιστα κερδίζει οικονομικά. Έχουμε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις αν εντοπιστούν τρίτα πρόσωπα να παραβιάζουν εντός της Τουρκίας τις κυρώσεις της ΕΕ.

Για τις διμερείς σχέσεις τόνισε ότι δεν θέλει να επανέλθει σε όσα έγιναν στην Πράγα. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε καθώς έγιναν μπροστά σε όλους τους ηγέτες. Τα παράθυρα διαλόγου είναι ανοικτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις κλειστές. Δεν είναι η Ελλάδα που αμφισβητεί το στάτους κβο στην περιοχή, στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά της, πρόσθεσε.

Δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση – Θετικό γεγονός η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός – δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».
Για την συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς είπε ότι χαίρεται που θα τον υποδεχθεί στην Αθήνα για μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και να συζητήσουν τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Γερμανία μεταπείστηκε στην χθεσινή συζήτηση και θα συζητήσουμε ενέργεια, διμερείς σχέσεις, εμπορικές συναλλαγές, επενδύσεις στην Γερμανία και είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η δύσκολη σχέση μας με την Γερμανία ανήκει στο παρελθόν, πρόσθεσε. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook