Τη δημιουργία ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων,όπου εκεί θα εγγράφονται όλοι οι κατηγορούμενοι από την άσκηση της ποινικής διώξης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα το 16% των παιδιών μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσηςκαι μόλις το 2% έρχεται στο φως, ενώ οι θύτες προέρχονται κυρίως από την ίδια την οικογένεια.

Η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου.

«Η παρουσία μου στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών σηματοδοτεί το ξεχωριστό κυβερνητικό και προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα. Η κακοποίηση ανηλίκων αναδεικνύεται σε κοινωνική απειλή. Δεν είναι νέα. Είναι πολύμορφη και βρίσκεται σε έξαρση. Γι αυτό και άμεση και πολύπλευρη πρέπει να είναι η αντίδρασή μας» είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε «το Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα δεν αποτελεί μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις αλλά μεθοδική λειτουργία για την οποία εργαζόμαστε καιρό τώρα και τους βασικούς άξονες τους είχαμε παρουσιάσει αρκετό καιρό πριν».

«Γνωρίζουμε ότι γνωστό γίνεται μικρό ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης ίσως και μόνο το 2%. Οι στατιστικές καταγράφουν αύξηση ποσοστών τα τελευταία χρόνια. Η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις. Αυτά είναι ενθρρυντικά αλλά όχι αρκετά. Η βοήθεια συχνά προσκρούει στην επαρκή στοιχειοθέτηση υλικού και όταν έρχεται συχνά δεν συνοδεύεται από την σωστή τιμωρία ενόχου και τη σωστή προστασία του θύματος» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σχέδιο αποτελεί οδικό χάρτη που ξεκινά από την πρόληση και την θωράκιση, συνεχίζει σε γρήγορη διερεύνηση υποθέσεων, την τιμωρία των ενόχων και την προστασία των θυμάτων. Μια διαρκής λειτουργία που συντονίζει με τυποποιημένες πολιτικές την δράση διαφόρων παραγόντων. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε δεν αποτελεί απλα μια συνταγματική υποχρέωση αλλά δημοκρατική ευθύνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «το μήνυμα θα είναι πιο αισιόδοξο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στήριζαν την πρωτοβουλία αυτή».

Τα κύρια σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Ως βουλευτές οφείλουμε να θωρακίσουμε την επόμενη γενιά με μια θεσμική ασπίδα που δεν υπήρχε
Με επαγγελματική ακρίβεια ο χειρισμός της υπόθεσης στον Κολωνό

Η πολιτεία δείχνει ότι η υγιής πορεία των παιδιών προς την ενηλικίωση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

Οι σπείρες φρίκης εξαρθρώνονται. Η πολιτεία εφιστά την προσοχή στα ΜΜΕ όταν χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις

Αποστρέφω το βλέμμα από όσους θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, αυτούς που επί ημέρες έβαζαν κομματικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο

Σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα που συνδέεται με παιδιά θα ορίζεται υπεύθυνος παιδικής προστασίας

Όποιος έρχεται σε συστηματική επαφή με ανηλίκους θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να εκπαιδεύεται για να μπορεί να αναγνωρίζει τέτοια περιστατικά

Με χειρουργικές τομές καθιερώνει την αντίδραση όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Ένα manual, έναν κώδικα ενεργειών στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιων εγκληματιών. Εισηγούμαστε Ενιαίο Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρουσμάτων για να κάνουμε όλοι τα ίδια με ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης και ένα Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων

Μπαίνει τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο. Όλοι οι φορείς αποκτούν ένα σαφές περιβάλλον που ορίζει τη δράση τους ώστε αυτή να είναι γρήγορη
Θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση και εποικοδομητική βελτίωση

Θα συνιστούσε αισιόδοξο μήνυμα αν όλες οι δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα στήριζαν αυτή την αλλαγή.

Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μόνο ανταπόκριση στη συνταγματική επιταγή προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά δημοκρατική ευθύνη

Λίγα είναι τα θύματα που σπάνε τον φόβο για να ζητήσουν βοήθεια

Είναι καθολική απάντηση στο θέμα αυτό και όχι μια βιαστική αντιμετώπιση στη σκιά των πρόσφατων υποθέσεων

Αποφασιστική η απάντησή μας στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Απειλή για την κοινωνία το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Έχω προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή

Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων
Μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρακτικά, στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μια ειδική υπο-ενότητα που θα αφορά αδικήματα, όπως η κακοποίηση ή η ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία ή άλλα αδικήματα, όπως η αρπαγή ανηλίκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο ποινικό μητρώο θα γίνεται εγγραφή από τη στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης και όχι με την τελεσιδικία της υπόθεσης. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί, η αναφορά στο ποινικό μητρώο θα διαγράφεται. Η ρύθμιση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τους εργοδότες αυτών των ανθρώπων, καθώς πολλοί παραβάτες εργάζονται σε περιβάλλον με μικρά παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι των φορέων Παιδικής Προστασίας θα πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά ποινικό μητρώο, ρύθμιση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους φορείς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook