Για «κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών και από τις τράπεζες» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στα επιτόκια των τραπεζών για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην γενικότερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω και του πληθωρισμού τόνισε χαρακτηριστικά πως «με τον πληθωρισμό να κινείται στη χώρα μας στο 10% και την αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται δραματικά, οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρούν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα -της τάξης του 0,11%- το επιτόκιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

«Την ίδια στιγμή, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εκτός της διαφοράς επιτοκίου καταθέσεων και δανεισμού, οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την Ε.Κ.Τ. την προηγούμενη τριετία με αρνητικά επιτόκια χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά» είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως συμβαίνει και με την ενεργειακή κρίση, τα νοικοκυριά, η νέα γενιά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται ξανά να σηκώσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ενώ ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία ψήφισαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 4,8% στα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες , τα επιδοτεί στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κερδοσκοπεί μέσω των ανατιμήσεων και του ΦΠΑ εις βάρος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Μόνο με δίκαιες και τολμηρές πολιτικές μπορούμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας» κατέληξε στη δήλωσή του αναφορικά με τα κέρδη των συστημικών τραπεζών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook