Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις , είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον μπορούμε να να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες χώρες στον κρίσιμο αυτό τομέα», ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις άνω του 7% που πρόκειται να δούν οι συνταξιούχοι με το νέο χρόνο.

«Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι από 1ης .1.2023 αναμένεται ουσιαστική αύξηση των συντάξεων που θα ξεπερνά το 7%, κι αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ των συνταξιούχων οδηγεί στη στήριξη του εισοδήματός τους, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Θα μιλήσω λίγο πιο προσωπικά και λίγο πιο πολιτικά», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του και περιέγραψε πως είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας στον Κωστή Χατζηδάκη: «Οταν κάλεσα τον Κωστή Χατζηδάκη να αναλάβει, υπήρξε παύση στο τηλέφωνο. Μου είπε βεβαίως, να πάω στο Εργασίας, του είπα, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι, αλλά από τις δυσκολίες δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν και τα μαλλιά είσαι ασφαλής σ΄αυτό τον τομέα. Σήμερα, δικαιώθηκα γι’ αυτή την επιλογή και πρέπει να ευχαριστήσω όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όσους υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, είπε.

Δείτε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις του παρελθόντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Σκεφτείτε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να περιμένει τη σύνταξή του. Κάποιοι όντως έμειναν στον δρόμο επειδή το κράτος δεν ανταποκρινόταν στη στοιχειώδη υποχρέωσή του. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναμένουμε ότι θα κάνουν και άλλα βήματα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας καθώς θα ξεπεράσει το 7% η αύξηση των συντάξεων και σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα σημάνει μια ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων, συμπλήρωσε
Όπως είπε τα συμπεράσματα που πρέπει να κρατήσουμε είναι τρία. «Το πρώτο ότι το δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα δημόσιες πολιτικές. Αυτό φάνηκε» όπως υπογράμμισε «με την συνεργασία του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους δικηγόρους».
«Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς την χρήση της τεχνολογίας», και ευχαρίστησε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. «Το τρίτο είναι ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον πυρήνα του κράτους με κίνητρα και αντικίνητρα».
«Όλοι μας είχαμε υποτιμήσει την περιπλοκότητα του εγχειρήματος που κληθήκατε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος και παράλληλα ο ΕΦΚΑ να συνεχίσει την λειτουργία του. Το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες είναι ρεκόρ. Ενας στους 6 συνταξιούχους στη χώρα μας έχει πάρει τη σύνταξή του μέσα στους τελευταίους 22 μήνες. Μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Το κράτος δεν άκουγε τους πιο αδύναμους, δεν είχε ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Η πολιτική που υλοποιούμε έχει κοινωνικό πρόσημο. Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε δυο μήνες και έτσι να ανταγωνιζόμαστε πιο προηγμένες χώρες», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το 2022 θα εκδοθούν περισσότερες από 280.000 αποφάσεις για συντάξεις τονίζοντας ειδικά ότι πλέον ο χρόνος έκδοσης έχει μειωθεί κάτω από τους δύο μήνες. «Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις όταν είχαν εκδοθεί 123.000 το 2019, μια αύξηση 83%. Το 2022 θα ξεπεράσουμε τις 280.000 συντάξεις. Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι τα τελευταία 2 χρόνια» παρουσίασε τα στοιχεία ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συντάξεων το 2022 και αυτό σημαίνει ότι έχει μπει ο ΕΦΚΑ σε μια κανονικότητα. «Οι συντάξεις εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 2 μήνες από 18 που χρειάζονταν το 2019. Και όλα αυτά έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook