«Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα», είπε μεταξύ άλλων στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας :
Κύριε Τσίπρα και Σαμαρικός και Καραμανλικός. Επίτευγμα είναι. Η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξη μας ως διχασμένη πέφτει στο κενό. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής συνοχής στη ΝΔ, κάντε πρόταση δυσπιστίας να το διαπιστώσετε. Έχει παρέλθει το εξάμηνο και την προηγούμενη την κάνατε για έναν χιονιά. Δεν θα την κάνετε για ένα ζήτημά Δημοκρατίας όπως των παρακολουθήσεων;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χρησιμοποιήσατε τον όρο συνταγματική εκτροπή. Να είστε πολύ προσεκτικός, καθώς είστε ο άνθρωπος που ψηφίσατε πρόεδρο Αρείου Πάγου στις 3 τα χαράματα και προκηρύξατε δημοσψίσμα μέσα σε μια εβδομάδα. Θα συνιστούσα, όταν κάνετε μαθήματα δημοκρατίας, να είστε προσεκτικός με τη δική μας παράταξη».

«Η συζήτηση δεν σας πήγε όπως περιμένατε. Τέτοιον εκνευρισμό δεν έχω ξανασυναντήσει. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να βγείτε από την αίθουσα. Τη δόξα του Πολάκη πολλοί εζήλεψαν στην κοινοβουλευτική σας ομάδα».

«Πάμε σε ένα ζήτημα που νόμια πως γνωρίζατε, αναφέρομαι στους ποινικούς κώδικες. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Δεν το είπα εγώ, αλλά ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, που βγαίνει και σας κατηγορεί. Σας κατηγορεί ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοία από κακούργημα, πλημέλημμα. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Όλα αυτά, τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος κώδικας, είχα σοβαρές αντιρρήσεις. Το βράδυ των Ευρωεκλοφγφών, βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή. Και μετά την κρατάτε ανοιχτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με τη μορφή κατεπείγοντος τοιν Ποινικό Κώδικα των 1.000 σελίδων. Ποιον εξυπηρετήσατε;»

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικο, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα οτι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά».

«Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Καποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε».

«Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;»

«Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπαίτιος».

«Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος».

«Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλαβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη».

«Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα».

Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού – Οι 7 τομές για την άρση του απορρήτου – Θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

«Γενναία θεσμική απάντηση», χαρκτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης προσώπων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις 7 αλλαγές στο καθεστώς άρσης απορρήτου των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο εξής ο διοικητής της ΕΥΠ θα είναι μόνο διπλωμάτης και ανώτατος αξιωματικός. «Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά; Ούτε δημοσιογράφοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για τη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ, ενώ ιδρύεται μονάδα εσωτερικού ελέγχου στην ΕΥΠ.

Tα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη :

Στα τέλη του Αυγούστου είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ΕΥΠ, σε έκτακτη συνεδρίαση μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που είχα κάνει αμέσως δεκτό. Σήμερα η Πολιτεία ολοκληρώνει με μια γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Πρόκειται για μια σύνθετη πρόκληση που γίνεται πιο δύσκολη όταν μπαίνει η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας. Το πλαίσιο των παρακολουθήσεων είναι από το 1994, όταν ένας στους 200 είχε κινητό και πρακτικά το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος. Στόχος είναι να αρθούν αστοχίες και να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο πρέπει να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης νέου πλαισίου συμφωνούμε όλες οι πτέρυγες.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Το νέο πλαίσιο
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επτά τομές :

1. Τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανωτατος πρώην αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ.Τσίπρα στο εξής μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ. (ακούγονται φωνές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ): Από τώρα ξεκινήσατε; Το ακούσατε καλά; Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Παράλληλα συστήνεται Ακαθημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της υπηρεσίας. Η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

2. Γίνεται πολύ πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Τέτοιος, στο εξής θα είναι μόνο αυτός που συνδέεται με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική της χώρας, την κυβερνοασφάλεια και τις υποδομές της χώρας και την προστασία τους.

3. Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου, που θα ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Θα προσδιορίζεται η αναγκαιότητα της άρσης και θα συμφωνούν δύο εισαγγελείς και αν αφορά πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει έγκριση του προέδρου της Βουλής.

4. Οποιος παρακολουθείται θα το πληροφορείται μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες που προβλέπουν μεγαλύτερο διάστημα. Λάβαμε υπόψιν μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρεθεί από την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης τον διοικητή της ΕΥΠ και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα.

5. Το πρωτόκολλο που καταργεί την ως τώρα ισχύουσα υποχρεωτική αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Θα καταστρέφονται έξι μήνες, αλλά ο φάκελος θα καταστρέφεται μετά από μια δεκαετία με έκθεση κατά το χρόνο καταστροφής. Αν κάποιος αμφισβητήσει την παρακολούθηση θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη. Συμμερίζομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία. Η δημοσιοποίηση δεν πρέπει να γίνεται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια.

6. Απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Η εμπορία όπως και η κατοχή επανέρχεται στον Ποινικό Κώδικα, που εξοβελίστηκε πριν τις εκλογές το 2019. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτουμε εκτός νόμου τέτοια λογισμικά.

7. Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που τώρα είναι διάσπαρτες και ενσωματώνουμε 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα.

Η αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασης, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, κενά. Διαμορφώνει νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων που διαυπώθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και δεν είναι μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς αναλυτές.

«Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται και παίρνουν την μορφή ασύμμετρων επιθέσεων. Αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις η συστηματική διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού ψεύτικων ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι ελαστικό αλλά ούτε και στατικό. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται απέναντι στην αμφισβήτησή της», τόνισε.

Και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα του Documento αλλά και για τα όσα γράφτηκαν για τη διάσωση της οικογένειας του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι.

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ και σημαντικό να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι φτιάχνουν τον δικό τους. Ένα εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, ηθοποιούς τηλεπερσόνες. Απ’ όλους έχει ο μπαξές και δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από εκείνους που έστησαν την σκευωρία της Novartis.

Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook