Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ η Ευά Καϊλή μετά την έρευνα των βελγικών αρχών για σκάνδαλο διαφθοράς

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε πριν από λίγο από το κόμμα την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή
Η διαγραφή έρχεται μετά την έρευνα των βελγικών αρχών σε βάρος της Εύας Καϊλή για διαφθορά.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τη διαγραφή της
Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, προηγήθηκε έρευνα στο σπίτι της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξετάζεται επίσης στο πλαίσιο υπόθεσης για διαφθορά στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ έχει συλληφθεί και ο σύζυγος της, ενώ γίνεται και έρευνα στο σπίτι της Εύας Καϊλη, η οποία φέρεται ότι επίσης συνελήφθη και ανακρίνεται σε αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir οι βελγικές αρχές συλλέγουν στοιχεία και ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι της Εύας Καϊλή. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Εύη Κουτσοκώστα, το πρωί φέρεται να έχει συλληφθεί ο σύζυγος της κ. Καϊλή,  Φραντσέσκο Τζόρτζι για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με χώρα του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα το Κατάρ.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό, ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, είχαν συλληφθεί στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Η πρόσφατη συνάντηση στο Κατάρ

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα, την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Αυτός ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook