Συνελήφθη τελικά από τις βελγικές αρχές η Εύα Καϊλή, για την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωταγωνιστή το Κατάρ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ΕΡΤ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει για την Εύα Καϊλή: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή». Η εφημερίδα Le Soir πάντως κάνει λόγο για προσαγωγή.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία τα γραφεία της ίδιας και ακόμα δύο ευρωβουλευτών. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν όμως ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η Εύα Καϊλή τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των εξελίξεων στις Βρυξέλλες με την έρευνα σε βάρος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, την Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθεί η διαγραφή της κας Καΐλή και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ’ αυτοφώρω αδικημάτων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι προς το παρόν τουλάχιστον η Εύα Καϊλή δεν χάνει τη θέση της ούτε ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ως ευρωβουλευτή. Μένει να φανεί εάν κινηθούν άλλες διαδικασίες από το Ευρωκοινοβούλιο από Δευτέρα.

Στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις ύποπτοι, για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.
Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι Ιταλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωσοσιαλιστής Παντσέρι.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook