Αύριο, Κυριακή (11.12.2022), αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την Εισαγγελία στις Βρυξέλλες για την υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ για την οποία έχει συλληφθεί μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Μετά από έρευνα στο σπίτι της σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο βρέθηκαν «τσάντες με μετρητά» και η σύλληψη της έγινε με την αυτόφωρη διαδικασία , καθώς μόνο έτσι μπορούσε να παρακαμφθεί η ασυλία της.

Ο εισαγγελέας πρέπει πάντως να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εναλλακτικά, ο δικαστής μπορεί να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Πρόκειται για μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία για το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα νωρίτερα συνελήφθη και ό σύζυγος της Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και ο πατέρας της, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των βελγικών εφημερίδων κατελήφθη εν κινήσει στο δρόμο έχοντας μια βαλίτσα με χρήματα, προφανώς ειδοποιηθείς από συνεργούς, για να διαφύγει , σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Οι ανακοινώσεις από την βελγική Εισαγγελία αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής και μάλλον θα είναι γραπτές.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι βελγικές εφημερίδες ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και έχουν κατασχεθεί τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές.

Παρόλο που η έρευνα που προηγήθηκε της αστυνομικής επιχείρησης, ήταν αποτέλεσμα μηνών, οι εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι καταιγιστικές. Το πρώτο ζήτημα αφορούσε στο εάν η κ. Καϊλή είχε προσαχθεί ή συλληφθεί από τις βελγικές αρχές, καθώς οι πληροφορίες από βελγικά μέσα ενημέρωσης ήταν αντικρουόμενες.

Μετά τις εξελίξεις αυτές η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι χθες η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Οι ευρωσοσιαλιστές ζητούν την καθαίρεση της από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβούλιο

Η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez, ζητά την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως εξηγεί, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Επιπλέον, η κ. Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Παπαδημούλης: Έντονη κινητικότητα για την καθαίρεση της Καϊλή

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε αναρτήσει ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή .

Πιο αναλυτικα είχε επισημάνει:

Έντονη κινητικότητα τώρα για την καθαίρεση της #Καιλη από Αντιπρόεδρος του @Europarl_EN. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΚ, απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% κ μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3. Μηδενική ανοχή στην διαφθορά! #Καταρ


Πως ενεπλάκη ο σύζυγος της Καϊλή
Σύμφωνα με την Le Monde «Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Andrea Cozzolino, της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών. Προηγουμένως ήταν βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Κατάρ(σς θεωρείται ως ο εγκέφαλος με τις υπάρχουσες πληροφορίες). Ο Τζόρτζι και ο Παντζέρι ίδρυσαν μαζί το 2019 την ΜΚΟ «Fight Impunity», που έχει στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας διεθνώς. Τα γραφεία της εν λόγω ΜΚΟ, η οποία στο διοικητικό της συμβούλιο περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Μπερνάρ Καζνέβ, η Έμμα Μπονίνο και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ελέγχθηκαν από τις Αρχές».

ΜΜΕ στο Βέλγιο μεταδίδουν ότι για την υπόθεση της διαφθοράς με χρηματισμό από το Κατάρ κρατούνται από τις Αρχές  συνολικά επτά άτομα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι εμπλεκόμενοι είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι βελγικές αρχές προσπαθούν και να δέσουν την υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook