Νέα έφοδο έκαναν σήμερα οι βελγικές αρχές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ για το οποίο έχει προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή, ο σύζυγος της και άλλα δύο άτομα.

Την είδηση μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο τις βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για τη δεύτερη έφοδο που κάνει η αστυνομία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς του Κατάρ που έχει ξεσπάσει, και την 20ή έρευνα μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Όπως όλα δείχνουν στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ με πιθανούς χρηματισμούς Ευρωπαίων αξιωματούχων, φέρονται να εμπλέκονται αρκετοί ακόμη ευρωβουλευτές.

Στο μεταξύ η νέα ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας αναφέρει ότι την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή και οι άλλοι 3 ύποπτοι για το σκάνδαλο του Κατάρ θα παρουσιαστούν ενώπιον του «προδικαστικού τμήματος».

Επίσης στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών αναφέρεται ότι «Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί».

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση των βελγικών αρχών

Διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής ανακριτή στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πόροι ΙΤ δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν “παγώσει” για να αποτραπεί η εξαφάνιση δεδομένων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Σκοπός της σημερινής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η κατάσχεση αυτών των δεδομένων.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές αναζητήσεις στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η επιχείρηση κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Συνολικά διεξήχθησαν 20 αναζητήσεις από την έναρξη της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικών κατοικιών και μίας στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη.

Οι νομικές διατάξεις για τις έρευνες στα σπίτια των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση έρευνας που διενεργείται από το Βέλγιο σε Βέλγο ευρωβουλευτή, πρέπει να εφαρμόζονται οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που παρέχονται σε Βέλγους βουλευτές.
Για τη διεξαγωγή έρευνας σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βελγικό Σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και την παρουσία του προέδρου του οικείου σώματος (στην παρούσα υπόθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα έγιναν σε άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της Βουλής.

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’ αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατό το να ενεργούν, και ειδικότερα τη διενέργεια ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook