Υπό παρακολούθηση είχαν τεθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Euroactiv, μια ομάδα της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote και ζήτησαν πληροφορίες για το υπήρχε παρακολούθηση των τηλεφώνων των Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τα’ελογλου .
Η ΑΔΑΕ, διενήργησε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην Αρχή οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Τάσος Τέλογλου, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά ο λόγος δεν αποκαλύφθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ο εισαγγελέας προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο
Εν τω μεταξύ, η ΑΔΑΕ  φέρεται να  αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους εξουσία και επέμειναν στον έλεγχο.

Γραπτή γνωμάτευση
Εξάλλου, η εταιρεία τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.

Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμάτευση από τον εισαγγελέα την οποία φέρεται να αρνήθηκε.

Παρά τις εκκλήσεις να τερματιστεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από το δικαστικό σώμα και συνέχισαν να διενεργούν τον έλεγχο.

Η COSMOTE διαψεύδει ότι παρακωλύθηκε η έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
H εταιρεία διευκρινίζει ότι «δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση δημοσιεύματα  ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ανακοίνωση και από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος αναφέροντας τα εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook