Λεπτομέρειες για τον τρόπο που φερόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, υποστηρίζοντας εξώφθαλμα το Κατάρ και προωθώντας τις θέσεις του, παραθέτουν η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η βρετανική Guardian.

Μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Κατάρ, πολλοί συνάδελφοι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι , ανακαλούν και αποκαλύπτουν διάφορα περιστατικά που τους είχαν κάνει εντύπωση.

«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα για την Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι ”εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ”» αναφέρει αρχικά η βρετανική εφημερίδα.

Ένας Ευρωβουλευτής θυμάται ότι ήπιε καφέ με την Εύα Καϊλή, όταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθειά του «προκειμένου να βελτιωθεί η γλώσσα» σε ένα κείμενο συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα

Όταν λίγο αργότερα οι ευρωβουλευτές ψήψισαν για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καλώντας το το Κατάρ να διεξάγει έρευνες, η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. «Απλώς σκέφτηκα, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει το Κατάρ», είπε ο ευρωβουλευτής.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική χερσόνησο, θυμάται ότι η Εύα Καϊλή είχε «μια σκληρή θέση που ήταν συχνά η ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Μιλώντας στον Guardian, η Χάνα Νόιμαν ανακάλεσε στη μνήμη της μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πρίγκιπισα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν οι ευρωβουλευτές για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη. «Όταν της δόθηκε ο λόγος, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη αλλά αντίθετα έθεσε ξανά το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης» σχολίασε η Νόιμαν.

Ο Guardian αναφέρεται στην Εύα Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τραβούσε την προσοχή για τα κομψά φορέματά της και τις τσάντες της αλλά και το ενδιαφέρον της για την υψηλή τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.
«Η Εύα και ο Τζιόρτζι ήταν το “χρυσό ζευγάρι”. Εκείνος ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών. Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομάν στις οποίες πόζαρε με μια μαντίλα που κάλυπτε χαλαρά τα μακριά ξανθά μαλλιά της στο κεφάλι γράφοντας “χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονες μας» καταλήγει η εφημερίδα.

Τα σκηνικά πανηγυρισμού στο Ευρωκοινοβούλιο αποκαλύπτει η La Repubblica

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica μεταφέροντας σκηνικά που καταγράφηκαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφοφορίες για το Κατάρ δίνει το στίγμα της κραυγαλέας συμπεριφοράς του Φραντσέσκο Τζιόρτζι του Αντόνιο Παντζέρι και του Αντρέα Κοτζολίνι, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες διαφθοφράς.

ο σκηνικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε ψηψοφορία των μελών της επιτροπής Libe – για τις πολιτικές ελευθερίες – του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αντικείμενό της ήταν διάταξη για τις θεωρήσεις εισόδου στην Ευρώπη από το Κατάρ.

Όπως αναφέρει η La Repubblica στην αίθουσα για εκείνη την ψηφοφορία εκτός από τους ευρωβουλευτές «υπήρχαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα. Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτζολίνο, ο δεύτερος ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ, και στη συνέχεια δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα».

Όταν η ψηψοφορία, δε, ολοκληρώθηκε ο Τζιόρτζι εμφανίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «να πανηγυρίζει με τον Μαμέντοφ λες και έβαλε γκολ, μια σκήνη που άφησε τους πάντες εμβρόντητους καθώς δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά μια τέτοια εικόνα “οπαδισμού”». Το «μυστήριο» της αντίδρασης του Τζιόρτζι λύθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Κατάρ.

Κατά το δημοσίευμα ο σύντροφος της Εύας Καϊλή «εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός από τον Νοέμβριο έχοντας στραμμένο το βλέμμα του σε τρεις φακέλους: ένα ψήφισμα στην ολομέλεια του Στρασβούργου, τις θεωρήσεις του Κατάρ και τη συμφωνία με την Qatar Airways ασκώντας πιέσεις σε “συναδέλφους” βοηθούς».

Την επίμαχη περίοδο, αναφέρει η La Reppublica το όνομα του Τζιόρτζι εμφανιζόταν σχεδόν το ίδιο συχνά με αυτά των βουλευτών στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D με την ιταλική εφημερίδα να υπενθυμίζει ότι ψήφος από την Εύα Καϊλή είχε προσμετρηθεί στην ψηφοφορία για τις βίζες παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν ήταν μέλος της επιτροπής Libe.

Οι έρευνες στο Μιλάνο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Corriere della Serra οι αρχές στο Μιλάνο που έχουν εμπλακεί στην έρευνα για το σκάνδαλο του Κατάρ «κάνουν λόγο για σημαντικά ποσά χρημάτων που έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμούς που έχουν ήδη ερευνηθεί καθώς το Κατάρ ήθελε όχι μόνο να μην πληγεί η εικόνα του από τη συζήτηση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και να μην υπάρξουν αντιδράσεις ή μποϊκοτάζ από αθλητές ή εθνικές ομάδες στο Μουντιάλ 2022.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η λεία της ομάδας είναι μεγαλύτερη από τα χρήματα που βρέθηκαν στον Παντζέρι και το σπίτι της Καϊλή και του Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες χωρίς να αποκλείουν χρήματα να έχουν φύγει από το Βέλγιο και να έχουν «προσγειωθεί» στην Ιταλία και αυτή είναι η αποστολή που έχουν να εκπληρώσουν οι ιταλικές αρχές, προσθέτει η Corriere della Serra.

Στο πλαίσιο αυτό η La Repubblica κάνει λόγο για επτά λογαριασμούς των Τζιόρτζι, Παντζέρι και Λούκα Βισεντίνι που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» προκειμένου να βρεθεί ο σύνδεσμος ανάμεσα στις έρευνες των Βέλγων και το «κυνήγι χρημάτων» που έχει ξεκινήσει στην Ιταλία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook