«Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia ενώ επι των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Και καθώς η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους απηύθυνε κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές για να έρθει η πολιτική αλλαγή και για να ανασάνει ο τόπος, όπως είπε, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Κε Μητσοτάκη, θα περιμένουμε σήμερα απαντήσεις. Αν για μια ακόμη φορά δεν είστε σε θέση να τις δώσετε. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας. Αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές.

Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές Για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική. «Η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζετε είναι της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ευνοείτε την αισχροκέρδεια των τραπεζών 2,35 δισ. στο εξάμηνο και πουλάτε δήθεν τσαμπουκάδες . Επί ΝΔ τα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξάνονται, μαζί και με τα χρέη στις τράπεζες, οι μισοί Έλληνες χρωστάνε/Αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για «προϋπολογισμό λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης», ο οποίος όπως είπε, θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, λέγοντας ότι η «ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia». «Γιατί φοβάστε και δεν θέλετε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ και των παρόχων για τις υποκλοπές;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι «το αύριο θέλει φως, δικαιοσύνη, Δημοκρατία, εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός».

Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή συζήτηση έχει μόνο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα. Και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει. Και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμη στην ομιλία του:

Στο σήμερα, τι κάνατε εσείς; Σπαταλήσατε το τάλαντο που σας δόθηκε με τον πιο άδικο τρόπο, που οδηγεί στη χρεοκοπία. Δεν θα προλάβετε να το ολοκληρώσετε, αλλά η ζημιά είναι τεράστια. Γυρίσατε την πλειοψηφία των πολιτών στις μαύρες μνημονιακές μέρες. Μισθός και ειδόδημα πετσοκόβονται από την ακρίβεια. Λέτε σας έτυχαν πολλά σταβά. Πανδημία, οικονομική κρίση… Και στην πανδημία καταγράψατε αρνηνικό ρεκόρ γιατί αφήσατε το ΕΣΥ, σιχαίνεστε κάθε τι δημόσιο.

-Το μεγάλο ερώτημα των μικρομεσαίων, είναι πού πηγαν τα λεφτά, λένε εμείς δεν ενισχθυθήκαμε. Από την πανδημία και μετά έχει γίνει ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών στη χώρα. Αυτό δίνει μια απάντηση για το που πήγαν τα λεφτά. Οι ανισότητες διευρύνθηκαν. Η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν ενίσχυση, αλλά σήμερα αδυνατούν να επιδιώσουν.

-Ηρθε η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που όχι δεν μπορούσατε να προβλέψετε, αλλά ούτε καν να εκτιμήσετε. Στη ΔΕΘ το 2021 μας λέγατε ότι για την ενέργεια οι επιβαρύνσεις θα ήταν μόλις 3 ευρώ. Προβλέπατε πληθωρισμό 0.8%: Αυτή είναι η αριστεία και διαχειριστική σας ικανότητα. Κλείνει η χρονιά στο 10%. Συμπολίτες μας δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Πολλαπλασιάζετε με τις επιλογές σας τις συνέπειες της κρίσης. Λέτε ότι δεν φταίτε εσείς. Η αισχροκέρδεια είναι γέννημα θρέμα των δικών σας επιλογών, δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Γιατί η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη, το ακριβότερο ρεύμα, τρίτη ακριβότερη στην ενέργεια. Πώς καταφέρατε αυτές τις πρωτιές; Και αυτά με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη- κάτω από μας είναι μόνο η Βουλγαρία.

-Ποιους κοριϊδεύετε όταν παριστάνετε τους τσαμπουκάδες με τους τραπεζίτες. Ανταλλάξατε, λέει, μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια, όπως έγινε και στην Ισπανία.

-Με δική σας ευθύνη και επιλογή στη χώρα συντελείται η σκληρότερη αναδιανομή εισοδήματος από τη μεταπολίτευση και μετά και οι πολίτες το καταλαβαίνουν.

– Σχεδόν οι μισοί Έλληνες χρωστάνε. Κατά 38 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί επί των ημερών σας το ιδιωτικό χρέος. Νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται. Κάνετε πολύ λίγα για τους πολλούς. Κορμός της πολιτικής σας είναι η άνευ όρων παράδοση των δανειοληπτών στα κοράκια και τους servicers. Αν δεν ξέρετε τι είναι, ρωτήστε τον κ.Πάτση. Το φαινόμενο Πάτση αντικατοπτρίζει το dna της πολιτικής σας. Δικοί σας άνθρωποι πήραν δάνεια για να κυνηγάνε τον κόσμο με τραμπούκους και εισπρακτικές. Είναι η πολιτική σας. Δεν είναι τυχαίο που ήταν ο υιός Πάτση στη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο που ο κ.Γεωργιάδης χθες απεφάνθη ότι δεν υπάρχει θέμα Πάτση, ότι αν δεν ήταν βουλευτής όλα θα ήταν νόμιμα. Αυτή είναι η αντίληψή σας; Κέρδη έναντη δυστυχίας; Τα funds κοινοποιούν πλειστηριασμού και για μικρά ποσά. Λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πότε έγινε και δεν το πήραν χαμπάρι; Το πρόβλημα δεν ήταν η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι δεν υπάρχει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

-Εμφανίζεστε ως δήθεν προστάτης του λαού από τις τράπεζες, αλλά εσείς θεσπίσατε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών. Ποια μπινελίκια; Μας κοροϊδεύετε; Εσείς οργανώσατε τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ασφυκτιούν. Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα, η κοινωνία βουτηγμένη στο φόβο και το κρύο, και με το φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του. Γελατε και δείχνετε και το κακό πολιτικό ήθος που έχετε. Ακουσα να επαναλαμβάνουν τα ίδια ψέματα.

-Θα υποσχεθούμε μόνο ότι θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη. Μόνο αυτό, καμία άλλη υπόσχεση δεν θα δώσουμε στον ελληνικό λαό. (…) Η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει. Εσείς ζητάτε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αν χρειαστεί και μιλάτε για σταθερότητα, όταν εσείς αποτελείτε τον υπ΄αριθμόν ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook