Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επείγουσα έρευνα για την εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο του Κατάρ. Δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ του Παντζέρι αλλά ζητάμε κι άλλα στοιχεία, είπε ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις σχέσεις που είχαν αξιωματούχοι της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «αμαρτωλής» ΜΚΟ Fight Impunity, οργάνωση που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου του Κατάρ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ για ένα έτος από την «Fight Impunity» και αργότερα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι για τη δραστηριότητά του στη συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε λάβει την απαραίτητη άδεια από την Κομισιόν. «Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Κατάρ (Qatar Gate) αλλά και πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες λόμπι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί εστάλη email προς όλους της επιτρόπους της τωρινής Κομισιόν, αλλά και στους υπαλλήλους ρωτώντας αν το διάστημα της 3ης Φεβρουαρίου του 2021 και 1η Δεκεμβρίου του 2021 επικοινώνησαν με τον κ. Αβραμόπουλο.

Τόσο στους επιτρόπους όσο και στους υπαλλήλους αυτών έχει δοθεί διορία απάντησης στο ερώτημα που τέθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μισής ημέρας.

Για «σύντομες επισκέψεις αβροφροσύνης» από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, μίλησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ μετά από εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από τον πρώην Επίτροπο, σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησε ως επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του Παντζέρι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος είχε πει ότι σε εκείνες τις εννέα επαφές του με κοινοτικά στελέχη, στις 15 – 17 Νοεμβρίου του 2021 – την περίοδο δηλαδή που ελάμβανε μηνιαία αποζημίωση 5.000 ευρώ για την συμμετοχή του – ο κ. Αβραμόπουλος δεν λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της ΜΚΟ του Παντζέρι, ούτε τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ήταν το αντικείμενο δράσης της Οργάνωσης.

Η δήλωση του Μαμέρ έχει ως εξής:

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, πραγματοποιήσαμε εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής που σχετίζονται με τον πρώην επίτροπο Αβραμόπουλο σχετικά με τις δραστηριότητές του, μετά την εντολή που έλαβε από την Κομισιόν. . Πράγματι, σημειώνουμε ότι επισκέφτηκε διάφορους Επιτρόπους, τουλάχιστον στις ημερομηνίες 15 έως 17 Νοεμβρίου 2021. Για αυτό που οι Επίτροποι περιγράφουν ως σύντομη επίσκεψη και αφορά τις Επιτρόπους Ίλβα Γιόχανσον και την Στέλλα Κυριακίδου.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει εξουσιοδότηση δραστηριότητας μετά την εντολή του, ούτε συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την εν λόγω ΜΚΟ. Έχει επίσης συναντήσει κατά καιρούς πρώην συναδέλφους για ιδιωτικές υποθέσεις. Ωστόσο, η Επιτροπή απευθύνει επιστολή στον πρώην Επίτροπο, ώστε να λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σεβάστηκε τους όρους που ορίζονται στη θέση του».

Όπως είναι γνωστό, ο πρώην Επίτροπος – όπως και όλοι οι υπόλοιποι κοινοτικοί παράγοντες που ήταν επίτιμα μέλη της Οργάνωσης – παραιτήθηκε από την ΜΚΟ αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο. Παράλληλα, δήλωσε ότι μετά από τον πρώτο χρόνο της συμμετοχής του – για την οποία είχε λάβει άδεια από την Κομισιόν – ζήτησε να μην λαμβάνει την αποζημίωση των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook