Δεν θα υπάρξει κρίση φαρμάκων , οι ελλείψεις θα καλυφθούν με γενόσημα και εισαγωγές, έχουμε επάρκεια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τη διαβεβαιώση ότι σε εθνικό επίπεδο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε επάρκεια φαρμάκων έδωσε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες επειδή ακριβώς έχει εγχώρια βιομηχανία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση – και να μην υπάρχει ανησυχία- να έχουμε κρίση. Μπορεί να έχουμε ελλείψεις, αλλά κρίση στην παροχή φαρμάκων δεν θα υπάρξει» ανέφερε και εξήγησε «εμείς έχουμε πλήρη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στα νοσοκομεία μας. Έχουμε πλήρη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στα ιδιωτικά φαρμακεία, κατά βάση, οι ελλείψεις εντοπίζονται σε εποχιακά φάρμακα τα οποία συνδέονται με τις ιώσεις και τα αντιμετωπίζουμε με μια σειρά από μέτρων». Σχετικά με τις αυξήσεις τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις παρά μόνο αν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα των φαρμάκων έδειξε απόλυτα αντανακλαστικά και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης». «Το ’18 και το ’19 ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες» είπα χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα» υποστήριξε και εξήγησε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και του δύο των δύο ευρώ, ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα».

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ».

«Επειδή στο κομμάτι των αυξήσεων παίζεται και ένα παιχνίδι εκβιασμού των εταιρειών, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε. Ήδη τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αυτό είναι θέμα ελέγχου του Ειδικού Δικαστηρίου ξέχασε να βγάλει δελτίο τιμών και το ελληνικό Δημόσιο έχασε 100 εκατομμύρια. Εμείς κάναμε μείωση και τι είπαμε; Αυτό που σας λέω το έχουμε πει από το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι μειώσεις τιμών. Γίνανε σε όλα τα φάρμακα 7% μείωση τιμών και μετά θα έρθουν με αίτηση οι εταιρείες στα πολύ χαμηλά φάρμακα, θα αποδεικνύουν κοστολογικά ότι δεν βγαίνουν και θα έχουν μια μικρή αύξηση που δεν θα επωμιστεί ο ασθενής. Άρα για το παιχνίδι της αύξησης τιμών πρέπει να ντρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια, που συνειδητά με την πολιτική του ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα, στον κ. Ξανθό και στον κ. Πολάκη οι πολυεθνικές εταιρείες και μάλιστα ευνοήθηκαν πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχονται όπως είναι η Νοβάρτις από αυτή την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα:
Όπως είπε υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα στα οποία γίνονται παράλληλες εξαγωγές, «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, σχετίζεται με τα φάρμακα της εποχής, που οφείλεται σε παγκόμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατούν τα φάρμακα, για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία, σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Εχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκαταστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

Πηγή: ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook