Νέα δημοσκόπηση της ALCO, βγήκε στον αέρα στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco ενισχύεται το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων.

Άνοδο για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και απώλειες για το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε η ΑLCO στην πρώτη της μεγάλη δημοσκόπηση για το 2023, που δημοσιοποιήθηκε από το κεντρικό δελτίο του ALPHA.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου και σήμερα προβλήθηκε το β’ μέρος.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31% (30,3% στην προηγούμενη μέτρηση), ΣΥΡΙΖΑ 24,1% (από 23%), ΠΑΣΟΚ 10,7% (με απώλειες 0,7 μονάδων), ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ 25 3,2%, Έλληνες 2,6%, άλλο κόμμα 4,9%, αναποφάσιστοι 13,5%.


Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας του εκλογικού σώματος είναι και το γεγονός ότι ένας στους 5 ψηφοφόρους δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα σε σχέση με το 2019. Το 47% των ψηφοφόρων αναφέρει ότι θα ψηφίσει το «λιγότερο κακό» κόμμα, ενώ το 41% δηλώνει ότι θα ψηφίσει αυτό που θεωρεί καλύτερο. Μάλιστα, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι θα το ψηφίσει ως «το καλύτερο κόμμα», κάτι που ισχύει για το 44% της ψήφου υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 23% για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ έχει 74% συσπείρωση. Έχει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ 4%, και άλλο 4% προς την Ελληνική Λύση ενώ 3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 70% η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.


Το βασικό κριτήριο της ψήφου παραμένει η οικονομία και η ακρίβεια: η εταιρεία τους ζήτησε να αναφέρουν ένα – και μόνον – κριτήριο για την ψήφο τους. Το 28% απάντησε «η οικονομία» και το 24% η στήριξη με μέτρα για την ακρίβεια. Το 13% εστίασε στην διαφθορά, το 11% στα εθνικά θέματα και μόλις το 9% μίλησε για την ιδεολογία του κόμματος και το πρόσωπο του αρχηγού.


Στο ερώτημα “ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό;”, το 32% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 22% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο… κανένας συγκεντρώνει 23%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 3% και ο Γιάνης Βαρουφάκης 2%.


Για το πόσο έχει βοηθήσει το καλάθι του νοικοκυριού μετά από τρεις μήνες εφαρμογής, το 21% λέει λίγο, το 27% αρκετά, το 35% καθόλου, το 3% πολύ, το 14% “Δεν ξέρω”.

Στην ερώτηση “Αν τα μέτρα βοήθησαν τα νοικοκυριά”, το 34% απάντησε λίγο, το 33% καθόλου, αρκετά το 22% και πολύ το 3%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook