Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης Ελβετίας για να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, τις εκλογές, το μεταναστευτικό αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία «για το Καστελόριζο», ο κ.Μητσοτάκης κατηγορηματικά απάντησε ότι «δε θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία». Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως «τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά, είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν το 2022, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία» ανέφερε και συμπλήρωσε:


«Θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο και αυτό θα αποφασίσει. Δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους δεν είναι καλή προσέγγιση γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει ότι, μετά τις εκλογές, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου), «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας» επισήμανε.

«Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης -π.χ. η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, αν διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, δεν θα βρούμε λύση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο και για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών με τον πρωθυπουργό να απαντάει πως θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.

Επισήμανε επίσης πως «τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά. Για παράδειγμα ο κορωνοϊός, αλλά, όταν κοιτάς πίσω και όταν απευθύνεσαι στους πολίτες για να επανεκλεγείς, λες ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, παραδέχεσαι τα λάθη σου και κοιμάσαι καλά το βράδυ».


«Στις εκλογές οι Έλληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης. Αν κερδίσουμε, που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό. Τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή ανάμεσα λαϊκιστών και πραγματιστών, προοδευτικών δημοκρατών» υπογράμμισε.

Για την ελληνική οικονομία
Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το 2023 η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2%.

«Πλέον κανείς δεν συζητά για το ελληνικό χρέος, πολλά σύννεφα εξαφανίστηκαν» δήλωσε. «Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία οικονομικού μετασχηματισμού» πρόσθεσε.

«Ήρθαμε στην εξουσία με μια ξεκάθαρη εντολή, να μετασχηματίσουμε την οικονομία, να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση κατά της γραφειοκρατίας, και να προχωρήσουμε στον πρασινό μετασχηματισμό. Πριν από τρία χρόνια, όταν ήμουν πάλι στο Νταβός, αντιμετωπίστηκα με σκεπτικισμό. Ελπίζουμε όμως τώρα ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία, με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολλές από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε ήταν προοδευτικές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και ταυτόχρονα να στηρίζουμε τους αδύναμους. Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης και την τετραετία της δικής μας κυβέρνησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ήμουν ο πρώτος που ζήτησε πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου. Εάν είχαμε κινηθεί νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει χρήματα. Εάν υπάρχει κάτι θετικό από αυτό τον φρικτό πόλεμο, είναι ότι προωθείται ο πράσινος μετασχηματισμός. Νομίζω ότι είδαμε ήδη τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές τώρα είναι καλύτερες. Επίσης, βλέπουμε ότι η στήριξη μας έχει αποτέλεσμα. Έχουμε γεωπολιτική υποχρέωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση.

Για το μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό, τόνισε πως στην Ελλάδα έγινε πρόβλημα το 2015, «όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ανοιχτών συνόρων». «Τώρα έχουμε μειώσει τις ροές κατά 90%. Όμως, το είπαμε από την αρχή ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά όπου υπήρχαν μετανάστες είναι ικανοποιημένες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε εφαρμόσει μια σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και αν δείτε την εσωτερική συζήτηση στην Ελλάδα, θα δείτε ότι πρόκειται για non issue» συμπλήρωσε.

«Προστατεύοντας τα σύνορά μας σε στεριά και θάλασσα, θέτουμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο. Όσο λιγότεροι προσπαθούν να περάσουν, τόσο λιγότερα ατυχήματα θα έχουμε. Εξαρθρώσαμε τα κυκλώματα διακινητών» κατέληξε ως προς το μεταναστευτικό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook