Την απαλλαγή τόσο του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά όσο και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών Όλγα Σμυρλή.

Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας δικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε αυτή για την υπόθεση της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Η εισαγγελέας, επικαλούμενη όσα προέκυψαν στη διάρκεια της διαδικασίας, επισήμανε ότι κατά την κρίση της ο Νίκος Παππάς δεν υπερέβη κανένα όριο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν αδιάβλητος και δεν ξεπέρασε καμία κόκκινη γραμμή.

«Ο Νίκος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διέπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό», είπε η εισαγγελέας καταλήγοντας στην αγόρευση της. Νωρίτερα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του Χρήστου Καλογρίτσα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Καλογρίτσας δεν ήταν άβουλος μπροστινός, όπως ειπώθηκε. Είχε όνειρο να κάνει τηλεοπτικό σταθμό. Να γίνει ο νέος Μπόμπολας. Οι πιέσεις Καλογρίτσα προς τραπεζικά στελέχη ήταν σε τέτοιο σημείο που τα απειλούσε. Αυτό δεν συνάδει με το αφήγημα ότι μόνο το όνομά του θα έδινε και τα άλλα όλα θα τα φρόντιζε ο Παππάς. Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε πως καμία παρέμβαση δεν έγινε από Παππά υπέρ Καλογρίτσα. Δική του επιθυμία και επιχειρηματική απόφαση ήταν να στραφεί για απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Δεν κατέβαλε χρήματα πρώτης δόσης και κηρύχθηκε έκπτωτος. Δεν προκύπτει η πλήρης αφοσίωση στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προέκυψε, είχε επαφές με άλλα κόμματα. Είχε επιχειρηματικά συνεργασία με πρόσωπα από άλλα κόμματα, π.χ. Θεοδωρικάκος».

Αναφερόμενη στην κατάθεση της Ευθαλίας Διαμαντή, γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, η οποία είχε μιλήσει για «φακέλους και τσάντες με μετρητά προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Επέλεξε να αναφερθεί σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να τα πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας. Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα».

«Ο Παππάς τήρησε τους όρους απαραβίαστα»

Η κυρία Σμυρλή υποστήριξε ότι ο Νίκος Παππάς «τήρησε τους όρους απαραβίαστα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έμεινε ακλόνητος. Λόγω ποσού θα δικαιολογείτο η καταβολή κι άλλων δόσεων. Όχι μόνο δεν τον ευνόησε τον Καλογρίτσα, αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να καταβάλει τη δόση και έμεινε εκτός διαγωνισμού. Τηρουμένων των αναλογιών, η αφετηρία και το τέρμα αυτής της υπόθεσης δεν είναι εάν προέβη σε παράβαση Παππά, πίσω από αυτό βρίσκεται μεγάλο οικονομικό συμφέρον, τα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν θέλει να απολέσει, ακόμα και με το να βρεθεί κατηγορούμενος».

Δήλωση Θεόδωρου Μαντά συνηγόρου υπεράσπισης Νίκου Παππά

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής πρότασης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε: «Με μια εξαιρετική κατά περιεχόμενο, αθωωτική πρόταση, οι εισαγγελείς του Ειδικού Δικαστηρίου αποδόμησαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κατεδάφισαν το αφήγημα όσων μεθόδευσαν την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά».

Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά

Με τη σημερινή ειδικώς αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρου 86 παρ. 4 Σ, κ. Ολγας Σμυρλή, κονιορτοποιήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, σε όλα τα σημεία του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αξιολογήσουν με τη δέουσα προσοχή την απολύτως εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση με αυστηρώς νομικά κριτήρια.

Δήλωση Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, συνηγόρου Ν. Παππά

Η πρόταση των 2 Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook