Στα 300 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη για τους συνταξιούχους που δεν είδαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις τους « θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα μεταξύ 200- 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους».

Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να μάθουν πως θα αποκατασταθεί η αδικία που προέκυψε με την προσωπική διαφορά, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα στους εκπροσώπους των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, από την Κοζάνη.

« Οταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% ξέραμε ότι θα την έβλεπαν όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, που τη δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου- ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα και λέει ότι θα την καταργήσει. Υπήρχαν αδικίες, και μάλιστα υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση. Η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο. Αναγγέλω σήμερα ότι θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα μεταξύ 200- 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους- αύριο οι συγκεκριμένες εξαγγελίες από τους συναρμόδιους υπουργούς, με κόστος 300 εκατ. και θα δοθεί εφάπαξ», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε την εξειδίκευση του νέου μέτρου για τους συνταξιούχους και την έκτακτη ενίσχυση θα κάνει αύριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Είμαι πεπεισμένος ότι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης μετάβασης. Γι αυτό έχουμε δαπανήσει τόση ενέργεια για διαπραγματεύσεις με ευρωπαίους για περισσότερους πόρους. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή από το 2010. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δικαιολογημένος προγραμματισμός για μια περιφέρεια που είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν ενεργειακό πορό. Αυτό που παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο που δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα.» ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης και αφορούσε τα αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία, είπε ότι υπάρχει ήδη σχέδιο για τη μετά τον λιγνίτη εποχή. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει καχυποψία, είπε και παρέθεσε τα δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή. Θέλω να βλέπω ευκαιρίες, όχι προβλήματα, είπε και αναφέρθηκε στην επίκεψή του σε οινοποιείο της περιοχής ως παράδειγμα ανάπτυξης. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογιών του μέλλοντος, είπε. Φεύγω πιο αισιόδοξος από τη Δυτική Μακεδονία βλέποντας ότι ένα μέρος της λογικής καχυποψίας έχει ξεπεραστεί.

Σε ερώτηση για την υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και την παρατήρηση ότι δεν πηγαίνουν γιατροί στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης είπε: Είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, γίνονται παρεμβάσεις, αλλά έχουμε ζήτημα προσέλκυσης γιατρών κάποιων ειδικοτήτων. Τα κίνητρα που έχουμε θεσμοθετήσει ίσως να μην είναι αρκετά για να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία. Δουλεύουμε με το υπουργείο Υγείας σε ένα νέο σχέδιο, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις.

Για τους συνταξιούχους η τρίτη ερώτηση
Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση συντάξεων το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον επιεικό προβληματισμό μου για τον υποκριτικό ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την προσωπική διαφορά και τώρα λέει ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα καταγραφεί. Υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Επειδή η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα αναγγέλλω ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους αυτούς που θα είναι από 200 έως 300 ευρώ. Συγκεκριμένες εξαγγελίες αύριο από το οικονομικό επιτελείο. Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τον χώρο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Οσο δημιουργείται τέτοιος χώρες θα διορθώνουμε αυτές τις αδικίες.

Για την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η επόμενη ερώτηση
Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για την μονάδα αυτή που χρησιμοποιεί τη βέλτιστη τεχνολογία για την αξιοποίηση του λιγνίτη με αποτέλεσμα να είναι η πιο φτηνή αφού παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Θα είναι σημαντική και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μετατροπή της σε φυσικού αερίου και για το άμεσο μέλλον θα καίει λιγνίτη. Αν κάτι μάθαμε από τη ρωσική εισβολή είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από έναν προμηθευτή και ότι οι φτηνότερες πηγές ενέργειας είναι οι ΑΠΕ ειδικά από τον ήλιο που τον έχουμε σε αφθονία. Όμως γνωρίζετε ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έχει ιδιατερότητες και όσο δεν έχουμε εξελιγμένες μονάδες αποθήκευσης δεν μπορεί να αφήσουμε τις μονάδες βάσεις. Πρέπει να έχουμε και τη στρατηγική των στρατηγικών εφεδρειών και αυτή τη λογική καλύπτει η μονάδα Πτολεμαΐδα V

Για την απόσταση της περιφέρειας από τα κέντρα αποφάσεων η επόμενη ερώτηση
Η Κοζάνη και η δυτική Μακεδονία θα έρθουν πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων με την ολοκλήρωση του Ε95. Κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έχουν βρεθεί στην περιοχή δεκάδες φορές για να καταλήξουμε στο σχέδιο που έχουμ καταλήξει και έχει την έγκριση της ΕΕ. Το σχέδιο αυτό δίνει στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και σε έναν βαθμό στην Καστοριά τα υψηλότερα επίπεδα ωφελειών και κινήτρων. Γι’ αυτό και κοιτάνε πλέον επενδύσεις στη δυτική Μακεδονία πολύ σημαντικοί επενδυτικοί όμιλοι.

Η επική ερώτηση στον Κυρ. Μητσοτάκη από το «Ράδιο Καψούρα»
«Πόσο καψούρης είστε κ. Μητσοτάκη» ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοζάνη από τον εκπρόσωπο του περιφερειακού σταθμού της Πτολεμαΐδας «Ράδιο Καψούρα».

Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο δημοσιογράφος δεν δίστασε να κρατήσει το πνεύμα της ημέρας και να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό «αν είναι καψούρης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σειρά του δεν κόμπιασε και απάντησε: «Επιτέλους μια ερώτηση που ταιριάζει στο κλίμα της ημέρας»

«Συνοδεύομαι από τη σύζυγο μου σε μια περιφέρεια που αγαπώ ιδιαίτερα και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εύχομαι Χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους. Θα πω κι εγώ κάτι κλισέ, οι ερωτευμένοι δεν γιορτάζουν μόνο μια ημέρα αλλιώς δεν θα υπήρχε ράδιο Καψούρα, θα κάνατε εκπομπή μια μέρα τον χρόνο» πρόσθεσε γελώντας.

Για τον σεισμό στην Τουρκία και την ανταπόκριση που υπάρχει για την ελληνική βοήθεια. Το καλό κλίμα αυτό θα διατηρηθεί; Ελπίζετε ότι θα μας συνοδεύσει για τα επόμενα βήματα και δεν ξαναειπωθεί ποτέ το “θα έρθουμε ένα βράδυ”;
Εκφράζω την οδύνη μου και την οδύνη του ελληνικού λαού για την καταστροφή σε Τουρκία και Συρία. Εκφράζω την υπερηφάνειά μου που οι διασώστες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία, έσωσαν ζωές και αυτό αναγνωρίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τον λαό. Στον ΟΗΕ είπα ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Έχουν διαφωνίες αλλά μπορούν να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα. Καταλαβαίνω την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου, η Τουρκία γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές μας και ποια θέματα συζητάμε. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρή. Εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και για την επόμενη ημέρα και την ανοικοδόμηση των περιοχών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έιναι μια πραγματικότητα που θα συντροφεύει και την πατρίδα μας. Η σημασία που έχουμε δώσει στην πολιτική προστασία είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση με ξεχωριστούς πόρους. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Υπάρχει φόβος για μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές μετά τον σεισμό στην Τουρκία;
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διεθνής αρωγή θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν στην περιοχή τους. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει νέα μεταναστευτική κρίση μετά τον σεισμό. Η τελευταία σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό ήταν σημαντική καθώς αναγνωρίστηκε η σημασία που δίνεται στην προστασία των συνόρων την οποία δεν είχαμε δει ποτέ σε αυτή την ένταση. Κατανοούμε στην Ευρώπη ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας και αυτή η πολιτική κατακρίθηκε και δεν αναφέρομαι μόνο στα Fake news για τη μικρή Μαρία που υιοθετήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ζητήσει ακόμα συγγνώμη.

Ο συνεπής δανειολήπτης μπορεί να χάσει την πρώτη του κατοικία;
Αναγνωρίζουμε ότι για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Θα γίνεται η αναβίωση των 72 δόσεων καταβάλοντας δύο δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν ρυθμίσεις που έχουν χάσει. Υπάρχουν και συμπολίτες που ήταν απολύτως συνεπείς και τώρα δυσκολεύονται μετά την πανδημία και θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς για το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι με 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές και γι’ αυτό θα υπάρξουν αύριο σχετικές εξαγγελίες. Ο εξωδικαστικός έχει οδηγήσει σε ρυθμίσεις χρεών 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος

Όλες οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει είναι για να μείνει ο κόσμος στη δυτική Μακεδονία. Ξέρω ότι υπάρχει καχυποψία και αυτό δεν αντιστρέφεται από τη μια στιγμή στην άλλη με στόχο το 2030 στην επόμενη απογραφή να αντιστρέψουμε την πορεία φυγής από περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Θέλουμε να δώσουμε μια ένεση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Η σχέση πολιτείας-πολιτών χτίζονται μέσα από την αξιοπιστία και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να είμαστε ειλικρινείς όπως απάντησα για το θέμα των νοσοκομείων. Για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει αλλά παρακολουθούμε την εφαρμογή της. Έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι προς όφελος της χώρας θα υλοποιούνται

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook