Κοινές δηλώσεις έκαναν μετά την κατ ιδίαν συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκος Δένδιας.

«Να επιλύουμε τα όποια θέματα διπλωματικά, αποφεύγοντας απειλές που αυξάνουν την ένταση, ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Ευελπιστούμε οι φίλοι μας και οι εταίροι μας να επιλύουν διπλωματικά τις διαφορές τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι : «Αν επιλυθούν οι διαφορές, ανοίγουν πολλές ευκαιρίες και για τον ελληνικό λαό και τον λαό της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να διαχειριστούν οι εταίροι μας διπλωματικά τις διαφορές τους και θα τους στηρίξουμε».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας είπε σχετικά με την Τουρκία: «Δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια που προσφέρουμε στα θύματα του σεισμού με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να τους βοηθησουμε. Εαν μέσα από την επαφή βελτιωθεί το κλίμα σχέσεων, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Όμως η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα, είναι αυτοτελής υποχρεώση να βοηθήσουμε».

Σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το casus belli ο Μπλίνκεν απάντησε ότι «σαν εταιρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μην χρησιμοποικούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκοκγλική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική.

Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας».

Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι οι στενές σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκαν από την υπογραφή δύο αμυντικών συμφωνιών πέρυσι στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι συμφωνίες αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας είπε ο κ. Δένδιας και συνέχιζε λέγοντας ότι «εμείς και οι ΗΠΑ αγωνιστήκαμε δίπλα – δίπλα στις προκλήσεις 21ου αιώνα».
Τόνισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια, συνταχθηκαμε στις αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ επικυρώσαμε άμεσα την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας ότι με τον κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν να κρατηθεί ζωντανή η ευρωατλαντική πορεία των δυτικών βαλκανίων.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία είπε ότι με τον φίλο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είδε την καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει αν περιμένουμε καταστροφές για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας.

Αναφερόμενος ο Νίκος Δένδιας στην έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, σημείωσε: «Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.


Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook