«Να είναι σίγουρος τόσο ο Γιώργος Στάσσης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ από το πλιάτσικο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Παρά το πένθος που έχει βυθιστεί η χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον εκλεκτό της Γιώργο Στάσση «κλείνει» δουλειές δισεκατομμυρίων, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ για εξαγορά έναντι 1,26 δισ. ευρώ της ENEL Ρουμανίας.

Της εταιρείας δηλαδή που ο Γιώργος Στάσσης ήταν CEO πριν αναλάβει τη ΔΕΗ, προσθέτει, η Κουμουνδούρου.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου αναφέρει ότι «την ώρα που όλη η χώρα πενθεί για την τραγωδία των Τεμπών, κάποιοι όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά σπεύδουν άρον άρον να κλείσουν δουλειές δισεκατομμυρίων, λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία που θα τους στείλει σπίτι τους».

«Ο εκλεκτός του κου Μητσοτάκη στη ΔΕΗ, ο κος Στάσης, που μετέτρεψε τη πάλαι ποτέ Δημόσια επιχείρηση σε λαγό στη κούρσα της κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων, ενέκρινε σήμερα την εξαγορά έναντι 1,26 δισ. ευρώ της ENEL Ρουμανίας» υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εξηγεί «της εταιρείας δηλαδή στην οποία ο ίδιος ήταν CEO πριν αναλάβει τη ΔΕΗ. Και αυτό, παρακάμπτοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για άμεση ενημέρωση στη Βουλή, πριν οποιαδήποτε συμφωνία».
«Δεν γνωρίζουμε εάν μετά τη βίλα – ανάκτορο στη Τζια, σχεδιάζει να αγοράσει και ολόκληρο το νησί, αλλά να είναι σίγουρος τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητσοτάκης, ότι θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ από το πλιάτσικο. Αυτά προς το παρόν» σημειώνει καταληκτικά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την Enel S.p.A. (“Enel”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.260 εκατομμυρίων.

Κατά την ανακοίνωση «η Δ.Ε.Η. προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων €800 εκατομμύρια θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους €485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους €315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες».

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023».

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται ή πώς να περάσεις στα κρυφά μία αμφίβολης σκοπιμότητας εξαγορά» λένε οι Σ.Φάμελλος και Πόπη Πέρκα

«Η διοίκηση της πρώην κατά πλειοψηφία δημόσιας ΔΕΗ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα στο κοινωνικό και πολιτικό σοκ που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη, ολοκληρώνει χωρίς διαφάνεια μία αμφίβολης σκοπιμότητας, αλλά ιδιαίτερα υψηλού κόστους, εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, επιλέγοντας μάλιστα να μην ενημερώσει τη Βουλή», τονίζουν με κοινή δήλωση οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, ενόψει εκλογών και χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία έναντι τιμήματος 1,26 δισ. ευρώ! Διαβάζουμε δε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μηχανισμό αναπροσαρμογών (!!!) του τιμήματος, πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή, με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας (!!!)».

Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, πριν τοποθετηθεί επικεφαλής της ΔΕΗ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την περίοδο 2016-2019 κατείχε τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, την οποία και τώρα αποφασίζει να εξαγοράσει, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και εγείρει ζήτημα δεοντολογίας.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική. Ο Όμιλος αναγκάστηκε επιπλέον να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2022.

«Η ταχεία και χωρίς διαφάνεια εξαγορά υψηλού και αμφιβόλου κόστους και ενδεχόμενου ρίσκου για τη ΔΕΗ, δημιουργεί ερωτήματα αν η διοίκηση της ΔΕΗ λειτουργεί προς όφελος του Ομίλου Enel ή της ΔΕΗ. Τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας για πιθανή ζημία της ΔΕΗ από αυτή την εξαγορά εντείνει περαιτέρω και η άρνηση της κυβέρνησης να συζητηθούν όλα αυτά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είχαμε ζητήσει με σχετικό αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις 18.01.2023» υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας:

«Η αδιαφανής και αμφίβολης σκοπιμότητας εξαγορά θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με χρέη, αφού το κεφάλαιο του 1,26 δισ. ευρώ θα προκύψει από σημαντικό τραπεζικό δανεισμό, πέρα από τα υπόλοιπα βάρη που θα προκύψουν στη συνέχεια από τις υποχρεώσεις της ENEL Ρουμανίας. Απαιτούμε, για όλους τους παραπάνω λόγους, να παγώσει η διαδικασία εξαγοράς και να κληθούν άμεσα η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ώστε να ενημερώσουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη σκοπιμότητα και τις λεπτομέρειες της εν λόγω εξαγοράς».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook