«Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε φιάσκο. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ασφάλεια παντού» τόνισε o Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ασφάλεια στις μεταφορές

Μια κορυφαία θεσμική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, με την οποία θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η ποιότητα και η ταχύτητα στα έργα υποδομών και κυρίως η ασφάλεια των πολιτών, αποτελεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ασφάλεια στις μεταφορές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Το επίκεντρο της πρότασης αυτής είναι μια νέα «Διαύγεια» για τα δημόσια έργα, για τα έργα υποδομής. «Όλα στο φως, όχι άλλες καθυστερήσεις και βαλτώματα έργων. Σκοτάδι σημαίνει οξυγόνο στη διαφθορά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ημερίδα του με τίτλο «Ασφαλείς μεταφορές, σύγχρονες υποδομές» που διοργανώνει ο τομέας Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτή θα γίνει σε τρεις κινήσεις, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας:

1. Θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία πρώτα από όλα ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων. Με διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι οποίοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση, στις διαδικασίες έγκρισης δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, και όλων των ελεγκτικών οργάνων και αρχών. Η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά. Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες όπως, η δασική, οι εφορίες αρχαιοτήτων, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το πυροσβεστικό σώμα.

2. Θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων. Στο σύστημα αυτό θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός έργου. Σήμερα, μετά το προσυμβατικό έλεγχο από όλους τους φορείς που ασκούν τον έλεγχο της νομιμότητας όπως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΑΔΗΣΥ, της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, των διαχειριστικών αρχών, ένα έργο, η υλοποίηση μιας σύμβασης βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι. Και η ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, στην ευχέρεια των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας και φυσικά στη σχέσης τους με την ανάδοχο εταιρεία. Από εδώ και στο εξής κάθε λογαριασμός, κάθε πίνακας εργασιών, κάθε πρόοδος, κάθε εκταμίευση θα είναι στη Διαύγεια. Και προφανώς κάθε παράταση ή κάθε καθυστέρηση θα είναι στο φως. Συνεπώς η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών, βουλευτές αλλά και ο κάθε απλός πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα γνώσης, ελέγχου και παρέμβασης.

3. Θεσμοθέτηση, υλοποίηση και λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά. Παράλληλα, συντάσσεται και ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων. Με άλλα λόγια, ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο όποίο όμως καταγράφονται και όλες οι ενέργειες συντήρησης και πιστοποιήσεις ασφαλείας. Ώστε να γνωρίζει κανείς ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές και άρα τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χρήσης τους.

«Είμαστε σήμερα εδώ, στη σκιά των Τεμπών. Στη σκιά όχι μιας θυσίας. Αλλά μιας ανείπωτης τραγωδίας» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας. Όπως είπε, μπροστά σε τέτοια γεγονότα όσοι βρέθηκαν και θα ξαναβρεθούν σε θέσεις ευθύνης, όσοι ζητούν την ψήφο του λαού θα έπρεπε – όλοι – να στέκονται μπροστά στο χρέος που επιβάλλει η συνείδηση και η ηθική, «να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

Οι πολίτες δεν ψάχνουν υπουργούς-μηχανοδηγούς αλλά πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους


«Δυστυχώς, δεν νιώθουν όλοι οι πολιτικοί αυτό το χρέος. Κάποιοι ζουν με το άγχος της εικόνας. Με την εμμονή της επικοινωνίας και της προπαγάνδας. Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς. Αλλά πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους» είπε χαρακτηριστικά.

«Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανάμεσα σε όλα τα άλλα ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους» σημείωσε ακόμη. «Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχθηκε φιάσκο. Η επανάληψη σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση όλων των αρρωστημένων πρακτικών 40 και πλέον χρόνων» τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει όχι μόνο με διαπιστώσεις αλλά για τη ρίζα του κακού στη Δημόσια διοίκηση και στην εκτέλεση των δημόσιων έργων, και να προτείνει λύσεις. «Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ασφάλεια παντού. Σημαίνει πρώτα από όλα, σεβασμός στην ίδια τη ζωή. Γι’ αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης παντού. Για την ασφάλεια που οφείλει να νιώθει κάθε πολίτης που ζει, εργάζεται και κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα. Για τη δικαιοσύνη που οφείλει να διέπει τη λειτουργία του κράτους, τη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού στον δρόμο της διαφάνειας και της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα μεγάλο μέρος της κακοδιαχείρισης, της ανεπάρκειας και της διαπλοκής στις συναλλαγές του Δημόσιου με ιδιώτες, που είναι καταλυτική για την ασφάλεια και τη λειτουργία των δημόσιων υποδομών, οφείλεται στο σκοτάδι. «Και εκεί που δεν υπάρχει φως και ορατότητα συνήθως ανθίζει η διαφθορά. Συνήθως εις βάρος της ασφάλειας. Γιατί εκεί που το αλισβερίσι των ημέτερων και οι συμφωνίες γίνονται κάτω από το τραπέζι, δε λογαριάζουν ούτε την ασφάλεια, ούτε την ποιότητα των υποδομών» παρατήρησε.

«Σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος και αυτό δεν θα γίνει με ημίμετρα. Αλλά με ριζοσπαστικές προτάσεις και πάνω απ’ όλα την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με την παρακμή. Γιατί παρακμή είναι να ζούμε σε ένα κράτος που δεν είχε αναλώσιμα στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας και την ίδια στιγμή έχει μοιράσει 9,5 δις σε απευθείας αναθέσεις» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook