Μια διαφορετική συνέντευξη με πολιτικές αναφορές αλλά και με έντονο προσωπικό τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» και την Ελεονώρα Μελέτη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου, στη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

«Αισθάνθηκα πίεση και ιδωτικά μπορεί να έκλαψα για τα Τέμπη. Εγώ μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα μου αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκος και συμπλήρωσε ότι: Υπάρχει ένα ερώτημα σε όλους: Γιατί έγινε; Και τα παιδιά μου, μου λένε «τι θα κάνεις για να μην ξαναγίνει;”. Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος σε μέσο μεταφοράς και να νιώθει ανασφάλεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την περιπέτεια υγείας με τον καρκίνο που πέρασαν οι δύο αδερφές του και είπε: «Δύο από τις τρεις αδερφές μου περνούν μια δοκιμασία. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις δύο. Η Κατερίνα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες που έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία αφού πήραν ένα μήνυμα από το κινητό τους. Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία και είναι ένα προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Ο προσυπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Αν αθλούμαστε, δεν καπνίζουμε, τρώμα σωστά κερδίζουμε χρόνια».

Ο πρωθυπουργός έκανε μία ανασκόπηση στα πεπραγμένα της θητείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε πως οι κάλπες της 21ης Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

«Κάθε προεκλογική περίοδος έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και κάθε κάλπη έχει τη δικιά της ξεχωριστή κρισιμότητα. Θα έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι μία κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Τα εκλογικά διλήμματα θα αποτυπώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη σαφήνεια. Πιστεύω πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε πάρα πολλά ως χώρα αυτή την τετραετία. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή εάν θα κυλήσουμε πίσω, που πιστεύω ότι μία πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσουμε πίσω μας», δήλωσε.


Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο MEGA, ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες είναι η ακρίβεια. «Χρέος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από αυτό το φαινόμενο», δήλωσε.

«Αναπόφευκτη η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σύγκριση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της πολιτικής, καθώς οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

«Θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου τον εαυτό κι επειδή βάζω τον πήχη ψηλά, θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου για να δω πως μπορώ ο ίδιος να βελτιωθώ. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής, γιατί οι πολίτες έχουν επιλογές. Δύο είναι τα κόμματα τα οποία αυτή τη στιγμή μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές. Γι’ αυτό και η σύγκριση αυτή γίνεται αναπόφευκτα από τους πολίτες», δήλωσε.

«Είχα την τιμή να είμαι τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και ο κος Τσίπρας ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός πριν από εμένα και είναι πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός. Στο μυαλό των πολιτών αυτόματα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία επί Τσίπρα και τι πέτυχε επί δικών μου ημερών. Δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση που ο ίδιος επιδιώκω, είναι το φυσικό αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που ο πρωθυπουργός έχει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό ρόλο να παίξει. Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, αλλά και υποψήφιο πρωθυπουργό», ξεκαθάρισε.

Ακόμη, ανέφερε πως μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της θητείας της, ωστόσο πραγματοποίησε τις κεντρικές τις δεσμεύσεις.

«Οι ερωτήσεις που μου κάνουν τα παιδιά μου είναι ωμές»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Youtuber Νεφέλη Μεγκ, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

«Η πολιτική είναι και επικοινωνία. ήθελα να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού 25 ετών», είπε και συμπλήρωσε πως σε αυτή την ηλικία βρίσκεται η μεγάλη κόρη του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ακούσει τις ερωτήσεις της νέας γενιάς, οι οποίες του θυμίζουν τα ερωτήματα που του απευθύνουν τα παιδιά του, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Πολλές φορές οι ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά μου έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ ωμές και δεν συμβιβάζονται με τις απαντήσεις που θα δώσω και πιέζουν και εκφράζουν τις ανησυχίες μίας γενιάς που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει πολιτική έκφραση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές συμβουλεύεται τα παιδιά του και μάλιστα αποκάλυψε στην Ελεονώρα Μελέτη μία συζήτηση που είχε με την μικρή του κόρη.

«Βεβαίως και τα ακούω, έρχονται με ιδέες και προτάσεις που δεν τα είχα σκεφτεί. Η μικρή μου κόρη ασχολείται με θέματα δημόσιας υγείας. Ήταν η πρώτη που μου μίλησε για δημόσιες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον κύκλο των γυναικών και την εμμηνόπαυση. Ήταν ένα θέμα που δεν είχε περάσει από το μυαλό μου», δήλωσε.

Το TikTok ως εργαλείο επικοινωνίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χρήση του TikTok ως εργαλείο προσέγγισης των νέων. Όπως τόνισε ο ίδιος, για να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς η πολιτική θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κανάλια που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους.

«Το TikTok είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη, γεννά όμως και πολλά ερωτηματικά, γιατί είναι ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα στο πως αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία. Στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή και έχω απαγορέψει σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να το έχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιώ για να εποικοινωνήσω με τους νέους».

«Είναι εντυπωσιακό πως οι νέοι άνθρωποι βλέπουν και μπορούν να γίνουν δέκτες μηνυμάτων μέσω του TikTok. Εάν θέλουμε να τους ακούσουμε κι εμείς, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους», δήλωσε.

Για τα Τέμπη
Με το πανελλήνιο να εξακολουθεί να είναι παγωμένο ένα μήνα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ανέλαβε εξαρχής το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολη αυτή τραγωδία για όλους μας και για μένα προσωπικά. Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη γι’ αυτό που έγινε. Από την πρώτη στιγμή δεν κρύφτηκα, είπα ότι αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί», δήλωσε αρχικά.

«Έπρεπε το σύστημα τηλεδιοίκησης, παρότι λειτουργούσε τοπικά στη Λάρισα, να είναι έτοιμο σε όλη την έκτασή του. Δεν ήταν, αλλά ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το ερώτημα όλων μας είναι πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα; Πες μας, μου λένε τα παιδιά μου, τι θα κάνεις ώστε να μην ξαναγίνει».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τα παιδιά του ζουν στο εξωτερικό και χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπαίνει σε ΜΜΜ και να νιώθει ανασφάλεια», σχολίασε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως η τραγωδία των Τεμπών τον έκανε να σπάσει, όμως έπρεπε να διαχειριστεί την κρίση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

«Αισθάνθηκα μεγάλη πίεση, ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα. Άφησα τα αισθήματα μου όχι να κυριαρχήσουν πάνω στη λογική μου και την ανάγκη να πρέπει να αντιμετωπίσω την κρίση. Μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου, αλλά πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα, την επόμενη ώρα», δήλωσε.

Όσον αφορά τη σύζυγό του και τον ρόλο της στις δύσκολες στιγμές «με την Μαρέβα γνωριζόμαστε 30 χρόνια, πέρασαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί, όταν βρεθήκαμε μαζί η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Είναι ένας υποστηρικτικός άνθρωπος που με κρατά γειωμένη, μου θυμίζει ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Με είχαν ρωτήσει “ποιος σου λέει την αλήθεια;”. Η Μαρέβα θα μου πει την άποψή της, θα μου πει τι κάνω λάθος, είναι πεισματάρα και πολλές φορές έχει δίκιο. Έχει συναισθηματική ευφυία που είναι σημαντική. Βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω».

«Σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και έλεγε την άποψή της. Έζησε μια ζωή στην πολιτική και τα πάνω και τα κάτω στο πλευρό του πατέρα μου

Για τις συμβουλές των γονιών του είπε ότι «ναι μου λείπουν και πάντα όταν είμαι στην Κρήτη, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις ήδη τι θα σου έλεγαν

Αποκάλυψε ότι έχει παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη και είπε ότι «ήταν ευγενική μαζί μου» προσθέτοντας ότι «μου ήταν αδύνατο να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της».

Ο Έβρος, η ελληνοτουρκική κρίση, η εισαγόμενη ακρίβεια, η πανδημία είναι κρίσεις στις οποίες το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με άγγιξε η ιστορία του συνοριοφύλακα όταν παρουσιάσαμε τον φράχτη στον Έβρο και είπε ότι έμεινε άυπνος επτά ημέρες στα σύνορα. Όμως υπάρχει και το κράτος του ωχαδερφισμού που είδαμε στον ΟΣΕ. Σήμερα είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Είχα συγκρουστεί με συνδικαλιστές από τη ΝΔ, δεν με βοήθησε στο εκλογικό μου ακροατήριο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Κάναμε πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε μια λίστα επιτυχόντων που θα προσλήφθούν με αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια. Για πρώτη φορά κάνουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι εύκολα αυτά. Είναι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης 4ετιας και δεσμεύομαι ότι θα τα κάνω πράξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την περιπέτεια υγείας με τον καρκίνο που πέρασαν οι δύο αδερφές του και είπε: «Δύο από τις τρεις αδερφές μου περνούν μια δοκιμασία. Τα πράγματα πάνε καλά και για τις δύο. Η Κατερίνα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Είχα την ευκαιρία να τονίσω τη σημασία του προληπτικού ελέγχου. Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουμε πάνω από 100.000 γυναίκες που έχουν κάνει προληπτική μαστογραφία αφού πήραν ένα μήνυμα από το κινητό τους. Όταν μιλάμε λοιπόν για τη δημόσια υγεία και είναι ένα προσωπικό στοίχημα, δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Ο προσυπτωματικός έλεγχος που επεκτείνεται είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας. Αν αθλούμαστε, δεν καπνίζουμε, τρώμα σωστά κερδίζουμε χρόνια».

Όπως είπε «ένα από τα ζητήματα της επόμενης 4ετιας είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως ένα μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ψυχικής υγείας των εφήβων».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις δράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις γυναίκες και αν θα είναι παρούσες στο Επικρατείας της ΝΔ. «Βεβαίως, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία απόλυτα ισοροπημένη» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» είπε για το θέμα της προστασίας των γυναικών ο κ. Μητσοτάκης αλλά πρόσθεσε ότι «γίνονται βήματα». Με αφορμή, δε, τη συνάντηση που είχε με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη είπε ότι «καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία γιατί έτσι στρέφουμε το βλέμμα μας σε ένα πρόβλημα που υπήρχε και υπάρχει».

Όταν ρωτήθηκε για τα συναισθήματά του κατά τη συνάντηση με γονείς τέτοιων θυμάτων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με αυτούς τους ανθρώπους όπως το ίδιο ένιωσα όταν μίλησα με συγγενείς θυμάτων από τα Τέμπη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη που πολλές φορές τους ταλαιπωρεί. Το δικαιικό σύστημα έχει καθυστερήσεις. Μου γύρισαν τα άντερα όταν άκουσα για τις καθυστερήσεις».

«Με προληπτικές πολιτικές προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν τέτοια κρούσματα. Υπάρχουν γείτονες που ξαφνικά λένε “α, τα ξέραμε και δεν λέγαμε”» κατέληξε για το θέμα με τις γυναικοκτονίες.

Όσον αφορά τη σύζυγό του και τον ρόλο της στις δύσκολες στιγμές «με την Μαρέβα γνωριζόμαστε 30 χρόνια, πέρασαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί, όταν βρεθήκαμε μαζί η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Είναι ένας υποστηρικτικός άνθρωπος που με κρατά γειωμένη, μου θυμίζει ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Με είχαν ρωτήσει “ποιος σου λέει την αλήθεια;”. Η Μαρέβα θα μου πει την άποψή της, θα μου πει τι κάνω λάθος, είναι πεισματάρα και πολλές φορές έχει δίκιο. Έχει συναισθηματική ευφυία που είναι σημαντική. Βλέπει πράγματα που εγώ δεν βλέπω».

«Σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα και έλεγε την άποψή της. Έζησε μια ζωή στην πολιτική και τα πάνω και τα κάτω στο πλευρό του πατέρα μου

Για τις συμβουλές των γονιών του είπε ότι «ναι μου λείπουν και πάντα όταν είμαι στην Κρήτη, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις ήδη τι θα σου έλεγαν

Αποκάλυψε ότι έχει παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη και είπε ότι «ήταν ευγενική μαζί μου» προσθέτοντας ότι «μου ήταν αδύνατο να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της».

Για τα παιδιά του είπε ότι «το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είμαστε ανοιχτή οικογένεια, μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τους συντρόφους τους. Έχω τουλάχιστον ένα παιδί που ό,τι του πώ να κάνει θα κάνει το αντίθετο.

Για τα τατουάζ και αν θα κάνει είπε ότι «ίσως αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος» προσθέτοντας ότι «η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι και μου αρέσει ως ιδέα». Η συμβουλή προς τα παιδιά προσέξετε ότι αυτό θα είναι για πάντα εκεί, να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα κάνετε θα σας αρέσει για μια ζωή.
Δείτε όλη την συνέντευξη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook