«Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μας. Να φανούμε εμείς πολύ επιθετικοί...»

Τις επιδιώξεις της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση NAVTEX που δεσμεύει περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου για έρευνες και πώς πρέπει να δράσει η Ελλάδα εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος.

«Δεν πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα. Δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ για να πούμε ότι πρέπει να μας ζητήσουν άδεια για τις έρευνες. Είναι σε διεθνή ύδατα, σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ. Δεν κάνει σεισμικές έρευνες. Άρα κινείται πάνω σε αμφιλεγόμενες ζώνες του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε σχετική με την τουρκική ναυτική οδηγία.

Πρόσθεσε, εντούτοις, πως η Άγκυρα θα έπρεπε να απέχει από πράξεις «που θα προκαλέσουν την οποιαδήποτε διευθέτηση θα μπορούσε να υπάρχει στις διερευνητικές. Να αναδείξουμε την προκλητικότητα χωρίς να το στρατικοποιήσουμε».

Εκτίμησε, δε, ότι εάν τελικά το Τσεσμέ σταλεί στο σημείο για το οποίο εκδόθηκε η ναυτική οδηγία, θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία «θέλει να προκαλέσει τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μας. Να φανούμε εμείς πολύ επιθετικοί» αν και όπως επανέλαβε δεν συνίσταται εν προκειμένω ουσιαστική παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά των γειτόνων.

Επιπλέον, ο κ. Φενέκος, υπογράμμισε, ότι η Άγκυρα, έχει στοχεύσει τα «πυρά» της έναντι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Στόχευσαν τον κ. Δένδια, ο οποίος είναι ανάχωμα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, με τη νομική αντίληψη που προβάλει. Τον έβαλαν στόχο και επιτίθενται σε αυτόν. Εγκαθιδρύει ένα νομικό και δικαϊκό περιβάλλον ο Νίκος Δένδιας, το οποίο έρχεται να δέσει όποια πολιτική αποφασίσουμε. Αυτό δεν αρέσει στην Τουρκία και τον έχει βάλει στόχο» επεσήμανε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook