Δύο αεροσκάφη, ένα C-130, ένα C-27J καθώς 15 κομάντο πάνε στην Αίγυπτο για την επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν με εντολή του πρωθυπουργού.

Σε πλήρη ετοιμότητα και διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να μεταβούν στο Σουδάν και να απεγκλωβίσουν τους Έλληνες και Κύπριους πολίτες που έχουν αιτηθεί να αποχωρήσουν από Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν.

Για τον σκοπό αυτό το απόγευμα θα μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, στην Αίγυπτο θα μετασταθμεύσουν δύο μεταγωγικά ένα C-130 και ένα C-27J καθώς και με 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.
Μητσοτάκης: Έδωσα εντολή να μεταβούν σήμερα δύο αεροσκάφη στο Σουδάν

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Βλέπετε ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλες κρίσεις. Βλέπετε τι γίνεται, ας πούμε, σήμερα στο Σουδάν, όπου ήδη έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Ρέθυμνο.

Οι δηλώσεις Δένδια

Έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνομιλία του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν.

«Αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της ελληνικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών» τόνισε οι υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στο Σουδάν.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε, ακόμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα όπως ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια:
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.
Το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν. Καλέσαμε επίσης τους έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Στις 16 Απριλίου με νέα ανακοίνωση το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη βοήθεια στους εκεί ευρισκόμενους πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο μητροπολίτη Ινδίας, τον κ. Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας. Καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook