Με τη βοήθεια της Γαλλίας απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες από το εμπόλεμο Σουδάν, ανάμεσα τους και οι δύο τραυματίες.

Στο Σουδάν εκτιμάται πως βρίσκονται περί τους 100 Έλληνες με τις οικογένειες τους και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή μεταφορά τους.

Αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, από το εμπόλεμο Σουδάν.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται ο απεγκλωβισμός έγινε με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Οι 8 πρώτοι διασωθέντες Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί, όπου εκεί τους υποδέχτηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα.


Όπως τόνισαν από το Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να εκμεταλλευτούν κάθε παράθυρο εκεχειρίας ενώ υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας μίλησε με την Γαλλίδα ομολογό του, νωρίτερα, καθώς η συνδρομή της Γαλλίας ήταν απαραίτητη.

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν:
Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.
Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Eπιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων – Προς τα σύνορα Αιγύπτου-Σουδάν δυο μεταγωγικά με κομάντος και γιατρούς

Μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, με ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ιατρικό προσωπικό και ιατρικό υλικό θα προσγειωθούν στα σύνορα Αιγύπτου – Σουδάν, όπως γράφει το NEWPOST .

Η απόφαση πάρθηκε νωρίτερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα η χώρα μας για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων ομογενών από το «εμπόλεμο» Σουδάν.

Τα δυο μεταγωγικά με κομάντος και γιατρούς θα προσγειωθούν το βράδυ της Κυριακής γύρω στις 10 το βράδυ, σε στρατιωτικό αεροδρόμιο Νότια της Αιγύπτου, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Η Ελλάδα επέλεξε να έχει δυνάμεις κοντά στο Σουδάν προκειμένου να είναι έτοιμοι να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων.
Ένα C-130 και ένα C-27, μεταφέροντας και στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 16:30 της Κυριακής με προορισμό την Αίγυπτο

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο συσκέψεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών στη μονάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία ενεργοποιήθηκε με εντολή του Νίκου Δένδια για την επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ». Στις 18:30 σήμερα (23/4) θα γίνει μία τρίτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θα συζητηθεί και η σκέψη να σταλεί και 3o αεροσκάφος για μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα αεροσκάφη μεταβαίνει και διπλωμάτης, ο διευθυντής αφρικανικών υποθέσεων Κωνσταντίνος Σούλιος.

Επικοινωνία Δένδια – Μπορέλ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την κατάσταση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Επικοινωνία Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας
Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA 

Σε κινητοποίηση Κύπρος για τους Κύπριους στο Σουδάν
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, καθώς και τον Βρετανό ομόλογό του James Cleverly και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry είχε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν και τα θέματα που προκύπτουν για τους Κύπριους ομογενείς που διαβιούν στην χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των εταίρων ΕΕ, για την διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο συντονισμός σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται.

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία και σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η οποία είναι διαπιστευμένη και στο Σουδάν.

Σημειώνεται ότι η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου ο κ. Υπουργός θα θέσει το ζήτημα της ασφαλούς εκκένωσης των υπηκόων ως εξαιρετικά επείγον.

Παράλληλα οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ενεργοποιήσουν εάν και εφόσον χρειαστεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από την περιοχή που βρίσκεται σε κρίση μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook