Με τη βοήθεια της Ιταλίας η νέα επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού άλλων 10 Ελλήνων από το φλεγόμενο Σουδάν.

Άλλοι 10 Έλληνες, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ, όπως ενημέρωσε σήμερα (24.04.2023) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει σε ανάρτησή του ότι οι συγκεκριμένοι Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν με τη βοήθεια της Ιταλίας και βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πολλές χώρες ξεκίνησαν την επιχείρηση επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Χαρτούμ, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.
Χτές με τη βοήθεια της Γαλλίας απεγκλωβίστηκαν και προσγειώθηκαν στο Τζιμπουτί άλλοι 8 Έλληνες, ανάμεσα τους και οι δύο τραυματίες με τη βοήθεια της Γαλλίας.


«Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας,» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», ενημερώνει το Υπουργείο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν, προσθέτει.
«Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη», καταλήγει.

«Φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου»
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μάς μετέφερε προς την πρεσβεία», είπε ο Μητροπολίτης Σάββας στη Γεωργία Γαραντζιώτη του OPEN, ενώ η μαρτυρία της ομογενούς Αλεξάνδρας Καλημέρη συγκλονίζει. «Δε νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μάς είπαν από πρεσβείες να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη. Οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook