Στην Ελλάδα έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με 17 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που ήταν στο Σουδάν, όπου μαίνεται οι μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών οργανώσεων.


Στην Ελευσίνα προσγειώθηκε το ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος περίπου στην 10.30 σήμερα και σε αυτό επέβαιναν 13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων, ανάμεσα τους 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν.

Και οι 17 Έλληνες και μέλη των οικογενειών που είχαν απεγκλωβιστεί από το Σουδάν, αναχώρησαν με το ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το Τζιμπουτί προς την Αίγυπτο χθες το βράδυ στις 23:30 τοπική ώρα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ασουάν.


Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Nίκο Χαρδαλια προσγειώθηκε για να παραλάβει τους Έλληνες, με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν


Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook