Όλα είναι έτοιμα στην ΕΡΤ για τη διεξαγωγή του πρώτου debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια, ενόψει των εκλογών.

Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά, θα ξεκινήσει στις 21.00.

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.


Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA), οι οποίοι έφτασαν περί τις 19:40 στο Ραδιομέγαρο.

Το debate των πολιτικών αρχηγών θα μεταδοθεί απευθείας από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3.


Όπως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.


Στην ΕΡΤ οι πολιτικοί αρχηγοί 
Πρώτος, εκ των πολιτικών αρχηγών, πέρασε την πόρτα του Ραδιομεγάρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος λίγο πριν τις 20:00. Μιλώντας μπροστά στις κάμερες είπε: «Δυστυχώς στη σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν δειλά παράλληλους μονολόγους».

Στη συνέχεια προσήλθε ο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε: «Ελπίζω να αναδειχθούν σοβαρά ζητήματα, η συνέχεια επί της οθόνης», ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαίσιο του debate «είναι απαράδεκτο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις θέσεις των κομμάτων»


«Μια συζήτηση θα κάνουμε, προεκλογικά, σε καλό κλίμα» ανέφερε χαμογελώντας ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που σχολίασε και… τη γραβάτα του λέγοντας με χιούμορ «είπαμε να σουλουπωθούμε λίγο» .

Στις 20:20 πέρασε την πόρτα του Ραδιομεγάρου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις πολλές κάμερες που είχαν στηθεί. «Εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση, να μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας» ανέφερε μπροστά στις κάμερες.
«Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν παρά το αυστηρό πλαίσιο. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


Πέντε λεπτά αργότερα κατέφθασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει σρις 21 Μαΐου για τις ανάγκες αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, που δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες» δήλώσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.


Τελευταίος έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε ότι ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει debate και γίνεται σήμερα μετά από το 2015 πρώτη φορά.
«Eίναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Eίναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η διακομματική επιτροπή. Κρίμα, ελπίζω όμως ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, έστω και με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγάλει πιο σοφός σήμερα, να βγάλει συμπεράσματα» τόνισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook