«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές», είπε από τη Λέσβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της Αλβανίας έστειλε από την Λέσβο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων την ελληνικής μειονότητας.

Κάλεσε δε τις αλβανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον Έλληνα υποψήφιο προκειμένου να επανέλθει στην εκλογική διαδικασία.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολύ προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα. Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε ο Μητσοτάκης
Στο ανώτατο επίπεδο κινητοποιείται η Αθήνα μετά την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία απόπειρας εξαγοράς ψήφων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές».

Μήνυμα Δένδια από τη Σύνοδο: «Απόλυτο σκάνδαλο η σύλληψη του»
Στη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας δύο μέρες πριν από τις εκλογές αναφέρθηκε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές συνιστά απόλυτο σκάνδαλο. Επαναλαμβάνω κάτι που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός Ράμα, η σύλληψη ενός υποψηφίου δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ενημέρωσε ήδη σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ.

Απάντηση Έντι Ράμα
Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Στην Αυλώνα μεταβαίνει η Ελληνίδα Πρέσβυς
Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.
Επιπροσθέτως, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Δείτε εδώ το χρονικό της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook