Τα αίτια της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ίσως η απλή αναλογική να ήταν η καταστροφή του Τσίπρα. Διότι αν δεν υπήρχε απλή αναλογική και υπήρχε μια κλασική διαμάχη ποιος θα βγει πρώτος για να κυβερνήσει, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει συσπειρώσει περισσότερο κόσμο» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής της ΝΔ, αναλύοντας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ποιοι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έφεραν την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, τόνισε πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν μας είχε βάλει στην βάσανο της απλής αναλογικής τώρα θα είχαμε κανονικά μια κυβέρνηση πάρα πολύ ισχυρή».

Το αποτέλεσμα το χθεσινό δημιουργεί την ανάγκη, να τελειώνουμε. Δεν υπάρχει πια όλο αυτό που συζητάγαμε πριν, ποια κυβέρνηση, με ποιον θα συμμαχήσουμε, υπάρχει τώρα κάτι άλλο. Υπάρχει μια καθαρή εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε πολλές μέρες, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και να λύνει προβλήματα.

Αν δεν κάνουν χρήση οι αρχηγοί των διερευνητικών εντολών, το τριήμερο που έχει ο καθένας στη διάθεσή του και αυτές δοθούν και παρθούν σχεδόν αμέσως, αυτόματα μπορούμε να πάμε εννέα ημέρες νωρίτερα.

«Αυτό που ζούμε τώρα, αυτή η καθυστέρηση ενός μηνός είναι το τέλος μιας στρατηγικής που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας όταν ψήφισε την απλή αναλογική. Ένα από τα πράγματα που τελείωσαν χθες είναι και η απλή αναλογική. Νομίζω ότι η κουβέντα περί απλής αναλογικής στην Ελλάδα για κανένα αιώνα δεν θα ξαναγίνει. “Κάηκε”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«“Κάηκε” διότι ο κόσμος είδε μια σειρά κομμάτων που επί δεκαετίες μίλαγαν για απλή αναλογική, η οποία έχει ως κεντρικό στόχο τις συνεργασίες και όταν ήρθε η ώρα να βρουν τρόπο να συνεργαστούν, κανένας δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με κανέναν» συμπλήρωσε.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «ένας από τους βασικότερους λόγους της πολύ μεγάλης ήττας της Αριστεράς χθες, είναι γιατί δεν είχε κυβερνητική πρόταση».

«Ο λόγος που δεν είχε κυβερνητική πρόταση είναι γιατί κανένας από τα όμορα στον ΣΥΡΙΖΑ κόμματα δεν ήθελε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως καθιστά άκυρη την απλή αναλογική, διότι η χώρα πρέπει την επόμενη ημέρα να έχει κυβέρνηση. Άρα, ένα από τα κέρδη του χθεσινού αποτελέσματος, είναι ότι στην Ελλάδα η κουβέντα για την απλή αναλογική τελείωσε» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Χαρακτήρισε «κολοσσιαίο λάθος στρατηγικής» του ΣΥΡΙΖΑ ότι, οδηγήθηκε στην εκλογική αναμέτρηση με έναν υποψήφιο, επί της ουσίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υποψήφιος πρωθυπουργός δεν υπήρχε άλλος, γιατί ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θέλει να κάνει κυβέρνηση με κάποιους που δεν τον θέλανε και οι οποίοι δεν ήθελαν αυτόν για πρωθυπουργό σε κάθε περίπτωση. Άρα, από τη μια είχαμε μια καθαρή πρόταση στον ελληνικό λαό, δώσε μου αυτοδυναμία να συνεχίσω και από την άλλη κάτι του στυλ, καλά, ψηφίστε με και θα δούμε τι θα κάνουμε. Στο θα δούμε τι θα κάνουμε, ο ελληνικός λαός δεν πήγε. Αυτή είναι η αλήθεια» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ως προς την επόμενη ημέρα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως μηδενίζει το κοντέρ. «Έχουμε καινούργιες εκλογές. Όλα ξεκινούν από την αρχή. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη. Το αν θα θελήσουν να κοντύνουν τη Νέα Δημοκρατία ή να την ενισχύσουν, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας σε αυτές τις 25 μέρες. Όποιος πιστεύει ότι οι δεύτερες εκλογές έχουν τελειώσει λόγω του χθεσινού αποτελέσματος κάνουν λάθος. Ο ελληνικός λαός δεν είναι δεδομένος ούτε ιδιοκτησία κανενός εξ ημών» προσέθεσε.

Το μόνο που έχει αλλάξει, σημείωσε, είναι ότι «έχει καεί η απλή αναλογική, το οποίο είναι και το ζητούμενο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και έχει δικαιωθεί πιστεύω ο Μητσοτάκης».

«Μπροστά μας έχουμε ένα μόνο πράγμα. Πώς θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών καλύτερη. Πώς θα δημιουργήσουμε πολλές νέες καλοπληρωμένες δουλειές για να γυρίσουν τα παιδιά από το εξωτερικό που φύγανε και είμαστε κοντά σε αυτόν τον στόχο. Πως θα ανοίξουμε περισσότερα ναυπηγεία, όχι πώς θα κλείσουμε αυτά που καταφέραμε να ανοίξουμε. Αυτά πιστεύω μέτρησαν στην συνείδηση του κόσμου και για αυτά στήριξε τη Νέα Δημοκρατία χθες» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Γεωργιάδης, προσέθεσε ακόμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρασύρθηκε από τον “πολακισμό” και το πολύ ακραίο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφραζόταν από τα τρολς των σόσιαλ μίντια, σε μια φούσκα.

«Αν αλλάξει ύφος η αντιπολίτευση, γίνει μια άλλη, δεν ξέρω αν προλαβαίνει σε 25 ημέρες. αλλά πιστεύω ειλικρινά, δεν μπορείς να κάνεις πια αντιπολίτευση με την Μαρέβα, δεν μπορεί η αντιπολίτευση του Τσίπρα να είναι τι κάνει η γυναίκα του πρωθυπουργού. Αυτό δεν το θέλει ο κόσμος. Θέλει να του πεις πως θα γυρίσει το παιδί του από το εξωτερικό για να βρει δουλειά στην Ελλάδα. Αυτό θέλει να του πεις. Του το είπες; Όχι; Γεια σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν αναμένει εξελίξεις σχετικά με την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη, σημειώνοντας πως δεν θέλει να αναμειχθεί στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, πως ένα κόμμα που χάνει με 20 μονάδες και χάνει 12 μονάδες ως αντιπολίτευση, ασφαλώς έχει πολλά να συζητήσει.

«Αν μου πείτε αν βλέπω εγώ, στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιον καλύτερο του Τσίπρα, να τους πάει σε καλύτερα ποσοστά, δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει κάποιου είδους κίνηση παραίτησης, κυρίως για να δείξει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, θα του πουν οι άλλοι όχι ενόψει των δεύτερων εκλογών και θα αφήσουν τους λογαριασμούς τους ανοιχτούς, για μετά τις εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος» ανέφερε.

Αναφερόμενος τέλος, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως «είναι σίγουρα ένας από τους νικητές των χθεσινών εκλογών» και εξέφρασε τη γνώμη πως «σε έναν βαθμό, η στρατηγική του να στρέψει το ΠΑΣΟΚ αριστερότερα, του βγήκε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook